FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HORST KOEHLER NOVI PREDSJEDNIK SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE

BERLIN, 23. svibnja 2004. (Hina) - Novi predsjednik Savezne RepublikeNjemačke postao je Horst Koehler, zajednički kandidat demokršćanske iliberalne oporbe, koji je osvojio potrebnu apsolutnu većinu u prvomkrugu glasovanja tzv. Saveznog skupa (Bundesversammlung), ustavnogatijela što se sastaje jednom u pet godina kako bi izabralopredsjednika.
BERLIN, 23. svibnja 2004. (Hina) - Novi predsjednik Savezne Republike Njemačke postao je Horst Koehler, zajednički kandidat demokršćanske i liberalne oporbe, koji je osvojio potrebnu apsolutnu većinu u prvom krugu glasovanja tzv. Saveznog skupa (Bundesversammlung), ustavnoga tijela što se sastaje jednom u pet godina kako bi izabralo predsjednika.

Koehler je od 1206 glasova osvojio 604, što je samo jedan glas više od apsolutne većine. Njegova protukandidatkinja, predstavnica vladajuće koalicije socijaldemokrata i zelenih Gesine Schwan osvojila je 589 glasova.

Koehler je i prije izbora slovio za sigurnog pobjednika s obzirom na to da njegova demokršćansko-liberalna koalicija raspolaže većinom od 19 mjesta u Saveznom skupu. Unatoč pobjedi već u prvom krugu, promatrači upozoravaju na tijesnu prednost kojom je Kohler pobijedio. Za izbor predsjednika predviđena su tri kruga, ako u prvom krugu niti jedan od kandidata ne postigne apsolutnu većinu.

Profesorica politologije na sveučilištu u Frankfurtu na Odri, Gesine Schwan do posljednjeg je trenutka, s obzirom na to da je dio demokršćansko-liberalne koalicije priželjkivao predsjednicu, slovila kao tajni favorit.

U svojem je govoru Koehler, koji je do prije dva mjeseca obnašao dužnost direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odagnao strahove javnosti da će se baviti isključivo gospodarskim problemima. On je, doduše, još jednom podržao prijeko potrebne gospodarske i socijalne reforme, ali je istodobno najavio da će biti i "predsjednik duha".

U emotivnom govoru koji je bio neuobičajno dug i, prema procjenama promatrača, sličniji predstavljanju vladina programa nego neutralnom predsjedničkom govoru, Koehler je izjavio da voli Njemačku te da će biti predsjednik svih njezinih građana, što je poruka i za 8 milijuna građana bez njemačkog državljanstva koji žive u toj zemlji. Koehler od Njemačke očekuje ponovno preuzimanje uloge inovativne svjetske sile za što je potrebno više ulaganja u znanost i obrazovanje. Od svojih sugrađana očekuje da se "trgnu iz sna".

Funkcija predsjednika Njemačke je Ustavom iz 1949., čije se proglašenje slavi na današnji dan, smanjena na reprezentativne i protokolarne dužnosti, ali su predsjednički govori u kojima se procjenjuje politička atmosfera bitan pokazatelj stanja društva. Predsjednik republike je za vrijeme petogodišnjeg mandata dužan djelovati neutralno i u interesu svih građana, bez obzira na političku opredjeljenost. Predsjednik isto tako mora staviti u mirovanje svoju stranačku pripadnost.

Koehler će od sadašnjeg predsjednika Johannesa Raua službenu dužnost preuzeti 1. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙