FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIJETA: ISTO JE SMANJITE LI MASTI ILI UGLJIKOHIDRATE

WASHINGTON, 19. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Dijeta sa smanjenim unosomugljikohidrata kratkoročno je djelotvornija od tradicionalne dijete sunosom manje masnoća, ali dugoročno se na oba načina izgubi isto,pokazale su dvije nove studije.
WASHINGTON, 19. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata kratkoročno je djelotvornija od tradicionalne dijete s unosom manje masnoća, ali dugoročno se na oba načina izgubi isto, pokazale su dvije nove studije.

Obje studije objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine ustanovile su da oni koji drže dijetu s niskim unosom ugljikohidrata, kakvu je popularizirao pokojni dr. Robert Atkins, izgube u šest mjeseci više kilograma nego oni koji jedu smanjenu količinu masnoća. Osim toga, njima se snizi i tzv. loš kolesterol, HDL te trigliceridi.

Studija koju su proveli istraživači s filadelfijskoga medicinskoga centra pratila je svoja 132 ispitanika godinu dana i ustanovila da su obje skupine do kraja 12. mjeseca jednako izgubile na težini, ali da su oni koji su jeli manje ugljikohidrata i dalje imali nižu razinu HDL-a i triglicerida.

Kritičari Atkinsove metoda upozoravaju da još treba provjeriti dugoročno djelovanje takve dijete s puno masnoća, osobito na srce, iako kratkoročno dobro djeluje.

Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji žele izgubiti na težini moraju izabrati onu dijetu na kojoj mogu ostati duže i istovremeno redovito vježbati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙