FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOALICIJA ODLUČLNO OPOVRGNULA NOVE OPTUŽBE O ZLOSTAVLJANJU

BAGDAD, 21. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Službeni predstavnik koalicijeu petak je u Bagdadu odlučno opovrgnuo nove informacije o iznimnoteškom zlostavljanju iračkih zatvorenika koje su provodili američkivojnici.
BAGDAD, 21. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Službeni predstavnik koalicije u petak je u Bagdadu odlučno opovrgnuo nove informacije o iznimno teškom zlostavljanju iračkih zatvorenika koje su provodili američki vojnici.

Ovo je opovrgavanje odgovor na pisanje američkog dnevnika Washington Posta koji prenosi svjedočenja trinaestorice iračkih zatvorenika, prema dokumentima koji su nastali tijekom istrage koju je provela američka vojska. Zatvorenici tvrde da su bili žrtve vojnikinja koje su ih na razne načine zlostavljale.

Što je još strašnije, zatvorenici tvrde da su se, kao muslimani, morali rugati svojoj vjeri, jesti svinjetinu i piti alkohol, što je u islamu strogo zabranjeno.

"Svi navodi koji upućuju na primjenu zlostavljanja su lažni", kazao je general Mark Kimmitt. Na pitanje je li vojska u ispitivanju zatvorenika dopustila primjenu metoda koje bi kršile Ženevske konvencije, general je odlučno rekao: "Svakako ne".

Dodao je da će se o svakoj povredi postupka ispitivanja zatvorenika provesti istraga i da će se, "bude li potrebno", sudbeno progoniti.

U srijedu je vojni sud u Bagdadu osudio američkog vojnika Jeremyja Sivitsa na godinu dana zatvora zbog mučenja zatvorenika u Abu Ghraibu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙