FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski predsjednik na svečanom prijamu u povodu Srednjoeuropskog katoličkog dana i proširenja EU: Europa ne završava na vanjskim granicama svoje proširene unije

MARIAZELL, 21. svibnja 2004. (Hina/IKA) - Na svečanom primanju u hoteluAlpe u Goesingu priređenom večeras u povodu Srednjoeuropskogakatoličkog dana i nedavnog proširenja Europske unije austrijskipredsjednik Thomas Klestil istaknuo je odgovornost EU-a za one zemljekoje još nisu članice Unije, javila je Informa
proširene unije MARIAZELL, 21. svibnja 2004. (Hina/IKA) - Na svečanom primanju u hotelu Alpe u Goesingu priređenom večeras u povodu Srednjoeuropskoga katoličkog dana i nedavnog proširenja Europske unije austrijski predsjednik Thomas Klestil istaknuo je odgovornost EU-a za one zemlje koje još nisu članice Unije, javila je Informativna katolička agencija (IKA).

Ne smijemo zaboraviti da Europa ne završava na vanjskim granicama svoje proširene unije. Moramo dati europsku perspektivu mnogim ljudima na istoku i jugoistoku našeg kontinenta, iako je možda njihovo priključenje još daleko, kazao je Klestil.

Na svečanosti su sudjelovali papin izaslanik državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, državni predsjednici - češki Vaclav Klaus, mađarski Ferenc Madl, slovački Rudolf Schuster, član Predsjedništava BiH Dragan Čović, kancelar Wolfgang Schuessel i više austrijskih zemaljskih poglavara i ostalih uglednika. Među visokim crkvenim predstavnicima bili su kardinali Christoph Schoenborn, Miloslav Vlk, Jan Korec, Peter Erdo, Josip Bozanić, Vinko Puljić, Joachim Meisner, Adrianus Simonis i Jozef Tomko.

Predsjednik Klestil istaknuo je, prenosi IKA, kako je nazočnost državnih vođa Češke, Mađarske, Slovačke i BiH u Goesingu jasan signal da zloduh nacionalizma više nema snage. Za ostvarenje europskog mirovnog projekta nužno je da, nakon priznanja krivnje, u srcima i glavama zavlada pomirenje, jer osobito je na srednjoeuropskom području bilo mnogo patnje, rekao je austrijski predsjednik i istaknuo kako crkve svojom duhovnom snagom mogu najviše pridonijeti u nadvladavanju tog bremena povijesti.

U intervjuu za austrijski ORF kardinal Sodano danas je ponovno istaknuo kako su samo zdravstveno stanje i teškoće putovanja spriječili papu Ivana Pavla II. da sudjeluje na Hodočašću naroda u Mariazellu, premda je to žarko želio. Papa je u mislima i srcu nazočan u Mariazellu, a koliko mu je stalo do zemalja sudionica SEKD-a govori i činjenica da je svaku od njih najmanje dva puta pohodio. Kardinal Sodano još je jednom izrazio i radost Svete Stolice zbog proširenja EU-a, istaknuvši kako se ne smije zaboraviti da su zemlje kao što su Poljska i Češka uvijek bile u Europi. Sveta Stolica pozdravlja i sljedeće korake proširenja, rekao je vatikanski državni tajnik, izričito spomenuvši Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku, a "u kasnijoj fazi" i Ukrajinu i Moldaviju.

Papin izaslanik kardinal Sodano helikopterom je stigao u Mariazell, gdje se prije prijama susreo s kardinalima, biskupima, svećenicima i hodočasnicima, okupljenima na Hodočašću naroda, prenio im Papin blagoslov i s njima se molio u bazilici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙