FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJVEĆI HODOČASNIČKI DOGAĐAJ U POVIJESTI MARIAZELLA

GRAZ/ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - "Hodočašće naroda", na kojemuće se 22. svibnja u Mariazellu okupiti predstavnici osam zemaljasudionica Srednjoeuropskoga katoličkog dana, najveći je hodočasničkidogađaj u povijesti toga štajerskog svetišta.
GRAZ/ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - "Hodočašće naroda", na kojemu će se 22. svibnja u Mariazellu okupiti predstavnici osam zemalja sudionica Srednjoeuropskoga katoličkog dana, najveći je hodočasnički događaj u povijesti toga štajerskog svetišta.

Organizatori, suočeni s velikim tehničkim izazovom, kako danas javlja Ika, ističu neke brojčane zanimljivosti - oko 300.000 četvornih metara liturgijskog prostora može primiti 100.000 osoba, a površina šatora postavljenih u zračnoj luci iznosi 30.000 četvornih metara.

Nakon misnog slavlja hodočasnici će se moći okrijepiti gulašem ili juhom od povrća, za čije će pripravljanje biti utrošeno 7 tona povrća, 2 tone mesa i 20.000 litara vode, koje će, zajedno s 3800 kilograma kruha, u četiri kamiona u zračnu luku dostaviti bečka catering služba.

U poljskim kuhinjama, dopremljenima iz cijele Austrije, pripremljenih 80.000 obroka dijelit će 300 djelatnika Crvenog križa.

Kako bi u subotu nahranili najmanje 80.000 hodočasnika, organizatori su procijenili da je na za to predviđenih 120 mjesta potrebno izdavati 440 obroka na minutu. Osim toga, za dva doručka za 6000 mladih osigurano je i dodatnih 875 litara mlijeka.

Organizatori su priredili i 80 tisuća torbica, a u svakoj će biti vodič kroz liturgiju i "Hodočašće naroda", pjesmarica, radioprijemnik na kojemu će se moći odabrati slušanje mise na različitim jezicima, među kojima i na hrvatskome.

U paketu će biti i kabanica i šal, te kartonski stolac na rasklapanje, mineralna voda i grožđani šećer "za tijelo", te krunica, dar "za dušu".

Hodočasnici iz Austrije hodočasničku torbicu moći će kupiti po cijeni od 10 eura, a hodočasnici iz ostalih zemalja dobit će ju besplatno.

Organizatori su veliku pozornost posvetili i sigurnosnim mjerama u kojima će sudjelovati oko 1000 pripadnika savezne vojske, 450 pripadnika žandarmerije iz Donje Austrije i Štajerske i 400 vatrogasaca.

Zračni prostor nad Mariazellom, koji će preko vikenda biti zatvoren za civilne zrakoplove, iz velike visine nadzirat će austrijski vojni zrakoplovi. Za zdravlje hodočasnika skrbit će se 160 bolničara Malteške službe i Crvenog križa koji će biti u pokretu, opremljeni priborom za prvu pomoć i nosilima, podignute su i četiri stanice za medicinsku pomoć, a od petka do subote 24 sata dnevno na raspolaganju će biti 14 liječnika, 41 vozilo Hitne pomoći i tri helikoptera.

U stanju visoke pripravnosti su i helikopteri u okolnim mjestima i mjesna bolnica u Mariazellu, koja je na raspolaganje stavila i deset prevoditelja.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙