FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković: teško ćemo ove godine smanjiti uvoz hrane

ŽUPANJA, 21. svibnja 2004. (Hina) - Vrlo teško ćemo ove godinesmanjiti uvoz hrane, rekao je danas u Županji ministar poljoprivredePetar Čobanković jer, kako je ustvrdio, Hrvatska je u ovu godinuušla gotovo bez ikakvih zaliha domaćih proizvoda.
ŽUPANJA, 21. svibnja 2004. (Hina) - Vrlo teško ćemo ove godine smanjiti uvoz hrane, rekao je danas u Županji ministar poljoprivrede Petar Čobanković jer, kako je ustvrdio, Hrvatska je u ovu godinu ušla gotovo bez ikakvih zaliha domaćih proizvoda.

"Zbog prošlogodišnje katastrofalne suše nismo imali dovoljno vlastitih sirovina i morali smo ih uvoziti kako bismo nastavili proizvodnju, a poremećeni su i određeni proizvodni lanci, poglavito u stočarstvu, jer se vrlo visoka cijena stočne hrane ne može naplatiti prodajom stoke", ocijenio je ministar Čobanković koji je u Županji otvorio pogon za dehidraciju i peletiranje lucerne u Tvornici stočne hrane FOODER u Županji.

U Tvornici stočne hrane FOODER u Županji, koja od 2003. nakon stečaja posluje u sastavu poduzeća "Kunis" d.d., pušten je pogon za dehidraciju i peletiranje lucerne. "Kunis" zakolje 350.000 komada kunića na godinu i od toga 95 posto izvozi na nizozemsko, a preostalih pet posto na domaće tržište. Peletirana stočna hrana osnova je proizvodnje te tvornice građene namjenski kako bi "Kunis" podmirio vlastite potrebe u proizvodnji peletirane lucerne, koju je do sada u cijelosti uvozio.

U tvornici je zaposleno 10 radnika, proizvodnja je u cijelosti kompjutorizirana, a mjesečno se proizvede 300 tona hrane za kuniće i 200 tona ostale hrane, od toga najviše za krave muzare.

"Možemo govoriti da treba smanjiti uvoz, ali ako ne proizvedemo robu koja će zamijeniti uvoznu, od smanjenja nema ništa", upozorio je ministar Čobanković, dodavši kako Hrvatska "nema nikakvih zapreka za znatniji izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlje Europske unije. "Mogućnosti su nam neograničene, nema kvota, carina i zapreka, i sve ovisi o nama imamo li proizvode koje možemo u izvesti u EU", poručio je Čobanković.

Ponovio je kako ove godine počinju pripreme za provedbu pokusnih projekata natapanja poljoprivredne zemlje u Slavoniji. Kako je rekao, izradit će se opći master plan za cijelu Hrvatsku, ove će godine biti određeni pokusni projekti natapanja u Vinkovcima, a počet će i pripreme za takav projekt za IPK "Osijek" i vukovarski VUPIK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙