FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS PROSLAVIO 15. OBLJETNICU OSNUTKA

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - HSLS je danas više nego ikadpotreban Hrvatskoj, potrebna joj je snažna liberalna stranka, aliberalna politička ideja nema alternative, izjavio je danaspredsjednik HSLS-a Ivan Čehok na obilježavanju 15. obljetnice osnutkastranke.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - HSLS je danas više nego ikad potreban Hrvatskoj, potrebna joj je snažna liberalna stranka, a liberalna politička ideja nema alternative, izjavio je danas predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na obilježavanju 15. obljetnice osnutka stranke.

U svečarskoj atmosferi u muzeju "Mimara", Čehok je istaknuo da se ideja liberalizma, na kojoj počiva HSLS, od osnutka stranke nije temeljila samo na stvaranju političke alternative i neovisne države, nego, prije svega, na uspostavi građanskog društva.

"To političko poslanje ostaje ono što nas razlikuje od ostalih stranaka, posebno u današnjoj situaciji kada se na hrvatskoj političkoj sceni sukobljavaju dva bloka", kazao je.

Čehok je naglasio da je HSLS, unatoč slabostima i "mamcima vlasti i moći", uvijek dosljedno zagovarao političku zajednicu kao javnu službu građana.

"Danas, kada je hrvatsko društvo višestruko podijeljeno, naša je zadaća, više nego ikad, podupirati prava pojedinca. Moramo biti stranka koja će promidžbom izvornih liberalnih ideja u središte političke pozornosti staviti osobu i njezina prava", poručio je.

Prvi predsjednik HSLS-a, osnovanog 20. svibnja 1989., Slavko Goldstein podsjetio je da je HSLS osnovan kao savez, budući da po tadašnjim propisima nije bilo dopušteno osnivati stranke. Pozvao je aktualno vodstvo stranke da razmisli o ponovnom savezništvu liberalnih opcija.

"Savez nam je ponovno potreban, savez onih koji su prihvatili liberalne ideje, a takvih stranaka ima u Hrvatskoj. Iako jeste stranka, proporučam vam da razmislite o tome da budete i savez", poručio je.

Kao jedan od razloga što je stranka izgubila prijašnju, veću potporu birača, Goldstein je naveo činjenicu da su liberalnu ideju uvelike preuzele i druge demokratske stranke.

"Udarna moć stranke, koja je s tom idejom počela, gubila je glasače jer su druge stranke preuzele liberalnu ideju, pa je tako i nastao pojam liberalne demokracije", kazao je.

Iako je nazočio svečanom skupu, bivši, višestruki predsjednik HSLS-a Dražen Budiša nije želio govoriti niti dati izjavu novinarima, već je zagrebački glumac Dragan Despot pročitao izvatke iz njegova i govora preminulog Vlade Gotovca, također jednog od predsjednika stranke.

HSLS-ovci su druženje nastavili u atriju muzeja, uz prigodan ručak i klapsku pjesmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙