FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPRIJEČENO SPALJIVANJE 120 OVACA ZARAŽENIH BRUCELOZOM

MOSTAR, 20. svibnja 2004. (Hina) - Oko 120 ovaca s područja konjičkeopćine zaraženih stočnom bolesti brucelozom ubijeno je, ali ne ispaljeno na mostarskom odlagalištu Uborak jer su se tomu usprotivilimještani okolnih naselja, potvrdili su danas dužnosnici Kriznogstožera koji je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji osnovan nakonpojave bruceloze na konjičkom području
MOSTAR, 20. svibnja 2004. (Hina) - Oko 120 ovaca s područja konjičke općine zaraženih stočnom bolesti brucelozom ubijeno je, ali ne i spaljeno na mostarskom odlagalištu Uborak jer su se tomu usprotivili mještani okolnih naselja, potvrdili su danas dužnosnici Kriznog stožera koji je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji osnovan nakon pojave bruceloze na konjičkom području

Mještani u blizini mostarskog odlagališta Uborak nisu dopustili kamionima s ubijenim zaraženim životinjama prilaz odlagalištu, gdje su životinje trebale biti spaljene, strahujući da bi, kako su rekli, virusi i bakterije bruceloze mogli ugroziti zdravlje ljudi.

Predsjednik Kriznog stožera Samir Sunagić više je puta javno rekao kako će se zaražene ovce spaliti na temperaturi od tisuću Celzijevih stupnjeva, čime se uništavaju sve bakterije i uklanja opasnost od prenošenja zaraze na ljude, no mještani nisu prihvatili ta uvjeravanja.

Neimenovani članovi Kriznog stožera rekli su da su kamioni sa zaraženim životinjama "premješteni na mjesta udaljena od naselja, gdje nikoga neće ugroziti, sve dok se ne pronađe konačno rješenje".

Brucelozom je do sada zaraženo petero ljudi s konjičkog područja koji se liječe u Mostaru i Sarajevu. Ravnatelj Županijske veterinarske službe Adnan Habat izjavio je kako trenutačno nema novih slučajeva zaraze ljudi, ali je upozorio kako to "ne znači da ih neće biti jer inkubacija može trajati i do devet mjeseci".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙