FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PORTRET MARWANA BARGHOUTIJA, OSUĐENOG NA PET DOŽIVOTNIH ZATVORSKIH KAZNI

TEL AVIV, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Izraelski sud u četvrtakje osudio vođu palestinskog ustanka Marwana Barghouthija na petdoživotnih kazni zatvora zbog ubojstva pet Izraelaca, koje su počinilipripadnici njegove frakcije Fataha, oslobodivši ga krivnje za još 20ubojstava.
TEL AVIV, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Izraelski sud u četvrtak je osudio vođu palestinskog ustanka Marwana Barghouthija na pet doživotnih kazni zatvora zbog ubojstva pet Izraelaca, koje su počinili pripadnici njegove frakcije Fataha, oslobodivši ga krivnje za još 20 ubojstava.

Barghouthi je u prošlosti zagovarao pragmatične odnose s Izraelom, a među Palestincima je cijenjen gotovo kao predsjednik Jaser Arafat, zbog čega se vjerovalo da će ga i naslijediti.

Karizmatičan, temperamentan i suvisao u iražavanju, Barghouthi (44) je nakon propasti pregovora bio najžešći pobornik ustanka protiv izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze, kojemu je cilj bila uspostava neovisne palestinske države. No glasno je i podržavao zamisao da se u konačnici s Izraelcima postigne mirovni sporazum.

Arafatovom pokretu Fatahu pridružio se u dobi od 15 godina, magistrirao je na sveučilištu Bir Zeit na Zapadnoj obali i bio je zastupnik u palestinskom parlament.

Izraelci su ga prije posljednje Intifade nekoliko puta zatvarali zbog nacionalističkog djelovanja, a boravak u zatvoru iskoristio je tako da je gotovo savršeno naučio hebrejski.

Barghouthija je izraelska vojska uhitila u travnju 2002., a godinu dana poslije počeo je sudski postupak protiv njega pod optužbom da je orkestrirao zasjede i samoubilačke bombaške napade. U svojoj obrani on je tvrdio kako je politički vođa bez ikakve povezanosti s nasiljem, a Izraelu nije uopće priznavao jurisdikciju da mu sudi.

Dok je bio u zatvoru, javno je pozivao militantne skupine da pristanu na jednostrani prekid vatre, a mobitelom prokrijumčarenim u zatvor prošle je godine pomogao u postizanju kartkotrajnog primirja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙