FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIJEKA: ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI PREDSTAVLJEN PROJEKT LOKACIJE RADARA NA UČKI

RIJEKA: ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI PREDSTAVLJEN PROJEKT LOKACIJE RADARA NA UČKIRIJEKA,20. svibnja(Hina) - Načelnik službe za nekretnine, graditeljstvoi zaštitu okoliša Ministarstva obrane Ivo Bačić predstavio je danasvijećnicima Skupštine Primorsko-goranske županije projekt togministarstva o postavljanju radarskog sustava na vrhu Učke.
RIJEKA,20. svibnja(Hina) - Načelnik službe za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša Ministarstva obrane Ivo Bačić predstavio je danas vijećnicima Skupštine Primorsko-goranske županije projekt tog ministarstva o postavljanju radarskog sustava na vrhu Učke.

Vijećnici Županijske skupštine odlučili su da će se o tom prijedlogu izjasniti na sljedećoj sjednici, nakon što županijsko Poglavarstvo donese svoje stajalište o tome.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ponovio je da Ministarstvo obrane prije postavljanja predloženog radarskog sustava FPS-117 mora izraditi studiju utjecaja na okoliš.

Naime, župan Komadina prije dva dana ocijenio je prihvatljivim prijedlog Ministarstva obrane da se radarski sustav FPS-117 postavi unutar sadašnjeg ograđenog kompleksa HT-a na vrhu Učke, u blizini vidikovca na vrhu Vojak, rekavši da lokacija radarskog sustava na vrhu Učke može biti prihvatljiva ako "ne predstavlja militarizaciju, ne devastira tamošnju prirodu i podrazumijeva primarno civilnu upotrebu sustava".

Također je ocijenio da sadašnji prijedlog MORH-a zadovoljava te uvjete te da Ministarstvo obrane, odlukom da se radarski sustav smjesti unutar sadašnjeg ograđenog kompleksa HT-a na vrhu Učke, pokazuje razumijevanje za zahtjeve lokalne samouprave, no da će Ministarstvo obrane morati izraditi studiju utjecaja na okoliš i zbog građevinskih zahvata i zbog zračenja radara.

Župan Komadina ponovio je danas da smještaj radarskog sustava na vrhu Učke Vojaku još nije konačno rješenje, već da o tome trebaju dati mišljenje stručnjaci, a da će se pritom uzeti u obzir i mišljenje građana.

Naglasio je i da će Županijska skupština dati svoje mišljenje o tome koju lokaciju smatra prihvatljivijom - vrh Vojak ili vrh Brgud.

Županijski vijećnici zanimali su se što će se događati kada Hrvatska uđe u NATO, a vezano uz najave Ministarstva obrane da će u sklopu radarskog sustava raditi najviše pet vojnika.

Ivo Bačić ponovio je namjeru Ministarstva obrane da se taj radarski sustav, s obzirom da će 80 posto biti namijenjen civilnoj uporabi, nakon uspostave preda na upravljanje Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Naglasio je da će se to svakako dogoditi prije ulaska Hrvatske u NATO, te da nema bojazni od militarizacije te lokacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙