FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komadina: prijedlog lokacije radara prihvatljiv

RIJEKA,18. svibnja(Hina) - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadinaocijenio je danas u Rijeci prihvatljivim prijedlog Ministarstva obraneda se radarski sustav FPS-117 postavi unutar sadašnjeg ograđenogkompleksa HT-a na vrhu Učke, u blizini vidikovca na vrhu Vojak.
RIJEKA,18. svibnja(Hina) - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je danas u Rijeci prihvatljivim prijedlog Ministarstva obrane da se radarski sustav FPS-117 postavi unutar sadašnjeg ograđenog kompleksa HT-a na vrhu Učke, u blizini vidikovca na vrhu Vojak.

On je danas na svojoj redovnoj konferenciji za novinstvo rekao da lokacija radarskog sustava na vrhu Učke može biti prihvatljiva ako "ne predstavlja militarizaciju, ne devastira tamošnju prirodu i podrazumijeva primarno civilnu upotrebu sustava", a sadašnji prijedlog MORH-a, smatra Komadina, zadovoljava te uvjete.

Ocijenio je da Ministarstvo obrane, odlukom da se radarski sustav smjesti unutar sadašnjeg ograđenog kompleksa HT-a na vrhu Učke, pokazuje razumijevanje za zahtjeve lokalne samouprave.

Rekao je kako uzima u obzir stajalište MORH-a da bi izgradnja radara na vrhu Brgudu mnogo više stajala i znatno utjecala na okoliš. Dodao je kako je uvjeren da je bolje radar smjestiti u postojeći objekt HT-a, gdje je priroda već devastirana.

Ministar obrane Berislav Rončević jučer je u Rijeci predstavio rješenja instalacije radarskog sustava FPS-117 na Učki i o tome razgovarao i sa županom Komadinom.

MORH će morati izraditi studiju utjecaja na okoliš, kako zbog građevinskih zahvata, tako i zbog zračenja radara, rekao je danas Komadina i dodao da će Županijska skupština dati svoje mišljenje o tome koju lokaciju smatra prihvatljivijom - vrh Brgud ili vrh Vojak, rekao je Komadina.

Govoreći o regionalnoj razvojnoj agenciji, čije je osnivanje danas podržalo riječko Poglavarstvo, župan Komadina rekao je da bi u njoj svi gradovi i općine s područja Županije trebali biti ravnopravno zastupljeni. Istaknuo je i potrebu uspostave regionalnog jamstvenog fonda za poduzetnike početnike koji nemaju svojih jamstava za bankovne kredite.

Regionalna razvojna agencija osniva se na temeljima dosadašnje tvrtke Porin u vlasništvu grada Rijeke, kojoj je osnovni cilj bilo poticanje malih i srednjih poduzetnika te praćenje njihovih prvih poduzetničkih koraka. Regionalna razvojna agencija osnovat će se, također pod imenom Porin, ulaskom Županije u vlasničku strukturu, a djelatnost će biti slična onoj tvrtke Porin, ali na razini Županije.

Nakon dokapitalizacije Porina bit će izmijenjena struktura vlasničkih udjela osnivača, pa će najveći udjel, od 69 posto, imati županijska uprava. Riječka gradska uprava imat će 30 posto vlasničkog udjela, a Privredna banka Zagreb jedan posto vlasništva. Prije dokapitalizacije najveći je udjel u vlasništvu Porina (62,5 posto) imala riječka gradska uprava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙