FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEKS NA ZASJEDANJU ODBORA ZA VANJSKU POLITIKU IRSKOG PARLAMENTA

DUBLIN, 20. svibnja 2004. (Hina) - Irska će od Vijeća ministara EU ulipnju tražiti da se na preporuku Europske komisije jasno odredistatus kandidature Hrvatske, kao i početak pregovora o pristupanju EU,izjavio je u četvrtak u Dublinu predsjednik Odbora za vanjsku politikuirskog parlamenta Michael Woods.
DUBLIN, 20. svibnja 2004. (Hina) - Irska će od Vijeća ministara EU u lipnju tražiti da se na preporuku Europske komisije jasno odredi status kandidature Hrvatske, kao i početak pregovora o pristupanju EU, izjavio je u četvrtak u Dublinu predsjednik Odbora za vanjsku politiku irskog parlamenta Michael Woods.

"Pozdravljamo napredak koji je Hrvatska do sada ostvarila i ohrabrujemo je da nastavi tako", rekao je Woods koji je predsjedao zasjedanjem Odbora za vanjsku politiku na kojem je nazočan bio i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Šeks, koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Irskoj također je govorio pred Odborom za vanjsku politiku irskog parlamenta. On je irskim zastupnicima kazao da je Hrvatska spremna za početak pregovora za članstvo u EU.

"Nadamo se da će pregovori početi početkom 2005. godine", kazao je.

Šeks je rekao da u Hrvatskom saboru postoji potpuni stranački konsenzus kao i potpora široke javnosti za pristupanje EU.

"U našem parlamentu nema većih razlika među strankama kada donosimo odluku u vezi EU", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Irski su zastupnici pozdravili činjenicu da Hrvatska surađuje s Haaškim sudom te su istaknuli kako to ne bi trebao biti kriterij za pristupanje EU, nego da je to obveza svake države. Također su izrazili nadu da će se ta suradnja nastaviti.

Irske zastupnike je također zanimalo nekoliko pitanja kao što su odnosi sa Slovenijom, sloboda medija u Hrvatskoj, pravosudna reforma te strana ulaganja u Hrvatskoj.

U odnosima sa Slovenijom, rekao je Šeks, dogovoreno je poštivanje statusa quo i obje su se zemlje suglasile da ne poduzimaju ništa što bi narušilo međusobne odnose.

Osvrnuvši se na slobodu medija Šeks je irskim zastupnicima kazao da je u Hrvatskoj usvojen zakon o slobodi medija s vrlo visokim standardima koji ograničava vlasništvo u dnevnim medijima.

Što se tiče pravosuđa pri kraju je pravosudna reforma, istaknuo je Šeks i dodao da bi u sklopu toga trebao biti napravljen zakonski okvir koji će štititi strana ulaganja u Hrvatskoj.

Šeks će u četvrtak na večer prisustvovati i otvaranju izložbe "Joyce u Puli" koju organizira Turistička zajednica grada Pule.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙