FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HELSINŠKI ODBOR: POVJERENSTVO ZA SREBRENICU BEZ POTPORE

BANJA LUKA, 19. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik Helsinškog odbora zazaštitu prava građana u Republici Srpskoj Branko Todorović u srijeduje novinarima izjavio da Povjerenstvo za istraživanje događaja uSrebrenici u srpnju 1995. godine ima male mogućnosti da uspješnozavrši rad.
BANJA LUKA, 19. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik Helsinškog odbora za zaštitu prava građana u Republici Srpskoj Branko Todorović u srijedu je novinarima izjavio da Povjerenstvo za istraživanje događaja u Srebrenici u srpnju 1995. godine ima male mogućnosti da uspješno završi rad.

Todorović je potvrdio da postoje dokumenti i dokumentirane informacije o masovnim egzekucijama tisuća Bošnjaka u Srebrenici, no da ih aktualna vlast Republike Srpske skriva i čini nedostupnima, a postoje i indicije da je dio dokumenata prebačen u Srbiju.

"Odgovorno tvrdim da Povjerenstvo za Srebrenicu, u sadašnjem sastavu i s bijednom logistikom, čak i bez telefona, te uz 'doziranje' informacija iz službenih izvora vlasti – nema izgleda bilo što značajnije učiniti", izjavio je Todorović.

Todorović je dodao da aktualna vlast u RS unaprijed "instruira" časnike i vojne djelatnike, odnosno policajce za čija se svjedočenja o Srebrenici zanima povjerenstvo.

Todorović je ocijenio "neukusnim i politički neumjesnim", što je visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown Povjerenstvu za Srebrenicu odredio početak lipnja kao konačan rok za utvrđivanje i objavljivanje istine o tragediji u tom mjestu. O izvješću Povjerenstva ovisi navodno pristupanje Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir, odnosno euroatlantskim integracijama.

Građani Srebrenice drže da nitko nema pravo ograničavati vrijeme u kojem će se doznati istina o svim žrtvama, rekao je Todorović i ponovio da u sadašnjem sastavu, uz stalno ometanje rada Povjerenstva, ono teško može utvrditi istinu.

(Hina)xspod ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙