FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: TRI AMERIČKA VOJNIKA ODBIJAJU SE IZJASNITI O ZLOSTAVLJANJU ZAROBLJENIKA PRIJE SUDSKOG PROCESA

BAGDAD, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP/dpa) - Tri američka vojnikaoptužena u aferi zlostavljanja iračkih zatočenika u zatvoru AbuGhraib, blizu Bagdada, u srijedu su se tijekom svog prvogpojavljivanja pred sudom u Bagdadu odbili izjasniti o krivici.
BAGDAD, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP/dpa) - Tri američka vojnika optužena u aferi zlostavljanja iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib, blizu Bagdada, u srijedu su se tijekom svog prvog pojavljivanja pred sudom u Bagdadu odbili izjasniti o krivici.

Sudac, pukovnik James Pohl, pozvao je narednike Javala Davisa (26) i Ivana Fredericka (37), kao i vodnika Charlesa Granera (35) na novo saslušanje 21. lipnja.

Trojica vojnika, u pratnji vojnih odvjetnika, potvrdili su ispred suca kako razumiju optužbe.

Narednika Davisa tereti pet članaka optužnice, među kojima zlostavljanje zatočenika.

Narednika Fredericka tereti se po šest točaka optužnice. Optužen je da je žestoko udario zatočenika u cilju "izazivanja smrti ili nanošenja teških ozljeda".

Narednik Graner suočava se pak sa sedam optužbi među kojima i nepoštivanje dužnosti.

Saslušavanja se održavaju prije otvaranja procesa na ratnom sudu protiv prvog američkog vojnika Jeremyja Sivitsa, kojemu bi trebalo suditi u aferi zlostavljanja.

Očekuje se da će Jeremy Sivits (24), jedan od sedmero vojnika optuženih u aferi zlostavljanja, priznati krivicu i izbjeći sudski proces, te dobiti zatvorsku kaznu u trajanju godinu dana. Sivits bi trebao svjedočiti u postupku protiv njegov nadređenih. Optužen je da je snimio fotografiju s golim iračkim zatočenicima primoranima da sastave ljudsku piramidu.

Mjere sigurnosti oko bagdadske sudnice u srijedu su maksimalno pojačane. Novinari su morali proći kroz nekoliko sigurnosnih kontrola prije no što su propušteni do sudnice, ali isključivo u pratnji nekog iz osiguranja. Sudski postupak koji se odvija na području "zelene zone", koju u Bagdadu kontroliraju Sjedinjene Države, otvoren je za javnost, ali neće se prenositi ni na radiju ni na televiziji. Također je zabranjeno unošenje mobitela u sudnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙