FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI VOJNIK NA TV POTVRDIO DA SU ZLOSTAVLJANJA BILA NAREĐIVANA

WASHINGTON, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Američki vojni obavještajacSamuel Provance u utorak je optužio vojsku za pokušaje umanjivanjaopsega zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraibu,ustvrdivši kako su deseci vojnika sudjelovali u zlostavljanju i da susamo slušali zapovijedi.
WASHINGTON, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Američki vojni obavještajac Samuel Provance u utorak je optužio vojsku za pokušaje umanjivanja opsega zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraibu, ustvrdivši kako su deseci vojnika sudjelovali u zlostavljanju i da su samo slušali zapovijedi.

"Ta se afera pokušava umanjiti. Iznenadila me šutnja, kolektivna šutnja tolikih ljudi koji su bili umiješani. Rečeno im je da ne govore", izjavio je narednik Samuel Provance za TV mrežu ABC.

Provance, koji je služio u 302. bataljunu i u rujnu bio stacioniran u Abu Ghraibu, u istom je razgovoru naglasio kako se zlostavljanju pribjegavalo na zahtjev američke vojne obavještajne službe i da je takvih postupaka bilo mnogo više nego što tvrdi Pentagon.

"Ništa nisam čuo, ništa nisam vidio, ne znam o čemu vi pričate" bili su savjeti koje se od njega tražilo da slijedi, dodao je, ustvrdivši kako mu je general George Fay, časnik zadužen za istragu o ulozi vojne obavještajne službe u zlostavljanjima, zaprijetio da će pokrenuti akcije protiv njega.

U srijedu se Jeremy Sivits, kao prvi od sedam američkih vojnika optuženih za zlostavljanje Iračana, pojavljuje pred vojnim sudom u Bagdadu.

Provance, koji je sad na službi u Njemačkoj, rekao je kako "ne želi biti kažnjen zato što je bio iskren".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙