FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Seljaci se bune zbog nižih otkupnih cijena mlijeka

LJUBLJANA, 18. svibnja (Hina) - Slovenski proizvođači mlijeka najavilisu preko svog komorskog udruženja proteste zbog smanjenja otkupnecijene koje mljekare najavljuju od početka idućeg mjeseca. (Hina) xfl yds
LJUBLJANA, 18. svibnja (Hina) - Slovenski proizvođači mlijeka najavili su preko svog komorskog udruženja proteste zbog smanjenja otkupne cijene koje mljekare najavljuju od početka idućeg mjeseca.

Nova cijena od 51,45 tolara za litru (oko 1,6 kuna) niža je za šest posto, a ako se uračunaju i novi propisi o količini masnoća i bjelančevina za devet posto, navodi u priopćenju Poljoprivredno-šumarske komore (KGZS).

Oni tvrde da će otkupna cijena slovenskog mlijeka tako sada biti 19 posto niža nego u Austriji, čime će se ugroziti opstanak poljoprivrednih imanja i dosadašnje investicije proizvođača mlijeka.

Mljekare su pak svoj potez objasnile kao reakciju na smanjenje subvencija za otkupljeno mlijeko nakon ulaska Slovenije u EU. Subvencije sada iznose samo 40 posto prijašnjih.

Slovenija ima velike viškove mlijeka, ali je 80 posto izvoza do sada išlo na područje bivše Jugoslavije zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini i posebnim izvoznim kvotama, što od 1. svibnja više nije slučaj.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙