CHICAGO, 27. veljače 2004. (Hina/Reuters) - Najmanje tri jabuke na dan ili neka druga vrsta hrane bogata vlaknima, kao što su žitarice, može znatno smanjiti rizik za smrt od srčanih bolesti, objavili su ovih dana znanstvenici.
CHICAGO, 27. veljače 2004. (Hina/Reuters) - Najmanje tri jabuke na dan
ili neka druga vrsta hrane bogata vlaknima, kao što su žitarice, može
znatno smanjiti rizik za smrt od srčanih bolesti, objavili su ovih
dana znanstvenici.#L#
Analiza rezultata 10 američkih i europskih istraživanja, provedenih
na ukupno 330.000 odraslih osoba, pokazala je da ljudi koji na dan
unesu 10 grama vlaknaste hrane, za 14 posto smanjuju rizik od
infarkta, a za 27 posto rizik od smrti od srčanih bolesti, navodi se u
najnovijem izviješću.
Jabuka srednje veličine sadrži otprilike 3 grama vlakana, dok kriška
kruha od cjelovitog zrna žitarice sadrži 1,5 grama, a brokula oko 2,7
grama vlakana.
"Preporuke o prehrani bogatoj vlaknima radi sprječavanja srčanih
bolesti temelje se na nizu znanstveno utemeljenih dokaza", piše autor
istraživanja Mark Pereira, donedavno istraživač na Sveučilištu Harvard
u Bostonu, a sada na Sveučilištu Minnesota u članku objavljenom u
časopisu The Archieves of Internal Medicine.
Prema njegovu izvješću, kod 5.249 osoba obuhvaćenih istraživanjem
razvile su se tijekom 10 godina srčane bolesti, a 2.011 umrlo je od
bolesti tijekom razdoblja praćenja.
Korist po zdravlje pokazala se najvećom u slučajevima kada je
vlaknasta hrana dolazila od žitarica i voća, a manje od povrća. Razlog
tome mogao bi biti što su obično pune škroba i teško probavljive
namirnice poput kukuruza i graška siromašne hranjivim tvarima, no
imaju visoku razinu šećera koja bi mogla dovesti do dijabetesa i
srčanih bolesti.
Ustanovljeno je također da vlaknasta hrana smanjuje krvni tlak,
smanjuje razinu lipida u krvi koje začepljuju krvne žile i poboljšava
osjetljivost na inzulin.
(Hina) xbr ydgk