FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: ispravak vijesti HNA2675 "Hrvatski Bony..."

Hrvatska-ispravakVažna obavijest: ispravak vijesti HNA2675 "Hrvatski Bony..." Supružnici Meri i ZlatkoLisica, koji su zbog pljačke do danas ne pronađenih 2,5 milijuna kunaprije pet i pol godina prozvani hrvatskima Bonnie i Clyde, morat ćeodslužiti čitavu zatvorsku kaznu, budući im je propala i posljednjašansa - pomilovanje predsjednika Republike.

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) -

Molimo korisnike da u vijesti HNA2675 u naslovu i prvom odlomku umjesto riječi "Bony i Clayd" ispravno napišu "Bonnie i Clyde".

Ispravljen naslov i vijest objavljujemo u cijelosti:

Hrvatski Bonnie i Clyde nisu pomilovani

ZAGREB, 13. prosinca 2005.(Hina) -

Supružnici Meri i Zlatko Lisica, koji su zbog pljačke do danas ne pronađenih 2,5 milijuna kuna prije pet i pol godina prozvani hrvatskima Bonnie i Clyde, morat će odslužiti čitavu zatvorsku kaznu, budući im je propala i posljednja šansa - pomilovanje predsjednika Republike.

Na prijedlog Komisije za pomilovanja predsjednik Stjepan Mesić odbio je molbu 26-godišnjih supružnika, a odluka je danas objavljena u Narodnim novinama.

Bračni par iz Bibinja osuđen je da je zajedno s Denisom Peračom i još dvojicom pomagača u svibnju 2000. iz dostavnog vozila Dalmatinske banke u centru Zadra opljačkao oko 2,5 milijuna kuna. Novac nikada nije pronađen, a po presudi, najprije Županijskog, a kasnije i Vrhovnog suda, osuđeni moraju vratiti ukradeno.

Prva presuda izrečena im je u veljači 2001., no u svibnju sljedeće godine Vrhovni je sud promijenio prvostupanjske presude Županijskog suda u Zadru i pljačkašima dostavnog vozila povisio kazne.

Zlatka Lisicu, prvotno osuđena na četiri godine i pet mjeseci, Vrhovni je sud kaznio sa šest i pol godina, dok je Meri Lisica, koju je Županijski sud bio osudio na tri godine, dobila četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Denisa Parača umjesto na prijašnjih sedam Vrhovni je sud osudio na devet godina zatvora.

Osim spektakularne pljačke i prijevoza novca koji nikada nije pronađen gliserom do Bibinja suđenje Lisicama obilježio je i bijeg iz Hrvatske. Kada su sedam mjeseci nakon uhićenja pušteni iz pritvora oni su pobjegli iz zemlje, da bi kasnije prilikom predaje ustvrdili da su bježali kako bi osnovali obitelj.

Mediji su nagađali i da je riječ o pravnom triku, jer je Meri Lisica nešto kasnije kao trudnica puštena da se trajno brani sa slobode.

Komisija za pomilovanja u posljednjem je navratu predložila predsjedniku Mesiću pomilovanje, odnosno umanjenje kazne za šestoricu osuđenika.

Tako je primjerice osmogodišnja zatvorska kazna za šest mjeseci smanjena Anti Bekavcu iz Omiša, koji je 2000. automatskom puškom s 15 metaka usmrtio Dragu Svalinu, nakon čega se mirno predao policiji.

Uredništvo Hine

(Hina) xam yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙