FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast BDP-a u trećem tromjesečju 5,2 posto

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske u trećem tromjesečju ove godine realno je porastao za 5,2posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, procjena je Državnog zavodaza statistiku.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske u trećem tromjesečju ove godine realno je porastao za 5,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, procjena je Državnog zavoda za statistiku.

To je najviša tromjesečna stopa rasta u posljednje gotovo tri godine, odnosno od zadnjeg tromjesečja 2002. kada je BDP porastao za 5,9 posto.

Takvo je povećanje uslijedilo nakon rasta BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 5,1 posto te nakon relativno niske stope rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 1,8 posto.

To bi pak dalo ukupnu stopu rasta BDP-a za prvih devet mjeseci od oko 4 posto.

Statistički podatci govore da su u trećem tromjesečju ove godine, gladajući kategorije potrošnje, zabilježene veće stope rasta kod investicija, porast izvoza roba i usluga veći je od rasta uvoza, osobna potrošnja rasla je nešto sporije nego u prethodnom kvartalu, dok je državna potrošnja zadržala razinu rasta iz drugog tromjesečja.

Tako je osobna potrošnja u trećem kvartalu porasla je za 3,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u drugom tromjesečju ove godine taj rast bio 4,4 posto.

Istodobno su investicije u kapital u trećem ovogodišnjem tromjesečju realno porasle za 5,8 posto, što je osjetno više od 3,2 posto iz drugog kvartala ove godine, a pogotovo iz prethodna tri tromjesečja kada su se bilježile stope rasta ispod jedan posto.

Izvoz roba i usluga istodobno bilježi porast od 4,9 posto, prema 6,7 posto u prethodnom kvartalu, no to je osjetno više od stope rasta uvoza roba i usluga koja u trećem tromjesečju iznosi 2,3 posto.

Državna potrošnja, koja je zadnjih godina bilježila uglavnom negativne ili blage stope rasta, u trećem kao i u drugom tromjesečju ove godine porasla je za jedan posto.

Statistički podatci o obračunu bruto dodane vrijednosti pokazuju porast u svim djelatnostima, odnosno ukupni porast za 4,9 posto.

U prerađivačkoj industriji, rudarstvu i opskrbi električnom energijom bilježi se relativno visoka stopa rasta bruto dodane vrijednosti od 6 posto, premda manja od one iz drugog tromjesečja kada je iznosila 8,6 posto, što je bila i najviša tromjesečna stopa rasta u zadnjih nekoliko godina.

Kod hotela i restorana ostvarena je visoka stopa rasta bruto dodane vrijednosti od 7,6 posto kao odraz uspješne turističke sezone.

Financijsko posredovanje bilježi stopu rasta bruto dodane vrijednosti od 7,8 posto, trgovina 6,1 posto, djelatnost prijevoza, skladištenja i veza 5,6 posto.

Građevinarstvo je pak, nakon više tromjesečja, ostvarilo rast od 3,4 posto, a poljoprivreda blagi porast od 0,5 posto.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, hrvatski BDP (u tekućim cijenama) u trećem tromjesečju iznosio je 61,6 milijardi kuna, dok je u drugom tromjesečju bio 55,3 milijarde kuna, a u prvom 49,6 milijardi kuna.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙