FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 26. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RAMALLAH - Palestinski premijer Ahmad Korei u ponedjeljak je "kategorično odbio" stvaranje sigurnosne zone na sjeveru pojasa Gaze, koju je predložio Izrael. "Mi to kategorički odbijamo. Ovo je ozbiljna odluka izraelske vlade i upozoravamo na posljedice koje bi ona mogla imati", izjavio je Korei na početku tjednog sastanka u Ramallahu. Državni izraelski radio je izvijestio da je izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju vojsci naredio da pokrenuo plan za stvaranje "sigurnosne zone" na sjeveru pojasa Gaze. Svrha ove zone bila bi sprečavanje palestinskih raketnih napada na Izrael, saznaje se iz izvora bliskih izraelskoj vladi.

ST. PETERSBURG - Gotovo 80 osoba je u ponedjeljak bilo izloženo nepoznatom plinu u jednoj trgovini u St. Petersburgu, izjavio je glasnogovornik regionalnog ministarstva za hitne situacije dok ruski mediji navode kako su deseci njih odvezeni u bolnicu. "Jutros je 78 osoba zatražilo pomoć nakon što su u jednoj trgovini u St.Petersburgu udahnuli nepoznati plin", rekao je Andrej Alabjev, glasnogovornik regionalnog ministarstva za hitne situacije, ne želeći komentirati njihovu hospitalizaciju. Agencija Interfax i ruska televizijska Pery Kanal izvijestile su o desecima hospitaliziranih osoba.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon bit će podvrgnut kateterizaciji idućeg mjeseca kako bi se zatvorila rupa u njegovom srcu, izjavili su u ponedjeljak njegovi liječnici. Oni su rekli da je ta mala rupa vjerojatno i prouzročila blaži udar kod Sharona prošlog tjedna. Udar nije ostavio trajne posljedice i premijer je dobrog zdravlja, rekli su liječnici na konferenciji za novinare. Ovo je prvi put da je detaljno izneseno izvješće o zdravstvenom stanju jednog izraelskog čelnika. Do toga je došlo nakon zahtjeva u Izraelu da premijer mora izvijestiti javnost o svom zdravlju prije predstojećih izbora predviđenih za ožujak.

KABUL - Dvojica nizozemskih vojnika lakše su ranjena u ponedjeljak u eksploziji bombe koja je eksplodirala pokraj njihova vozila u sjevernom Afganistanu, javili su dužnosnici NATO-a u Afganistanu. Glasnogovornik talibana preuzeo je odgovornost za napad u ime militanata bivšeg fundamentalsitičkog režime. "Bomba je jutros oko 11 h 15 min po lokalnom vremenu eksplodirala na prolazu konvoja vozila ISAF-a u provinciji Baghlan", izjavila je glasnogovornica ISAFA-a Paola Gori. Mohamed Anif, glasnogovornik talibana novinarima AFP-a je rekao da talibani preuzimaju odgovornost za napad: "Mi smo organizirali taj napad", rekao je tijekom telefonskog poziva s nepoznatog mjesta.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. odao je u ponedjeljak počast svetom Stjepanu, prvom mučeniku Crkve, ističući da i suvremeno doba ima svoje kršćanske mučenike. Prema kršćanskoj tradiciji, sveti Stjepan kamenovan je u Jeruzalemu 36. godine dok je nastojao preobratiti Židove na novu kršćansku vjeru. "Kako ne priznati da i u naše doba, u različitim dijelovima svijeta, propovijedati katoličku vjeru zahtijeva junaštvo mučenika", rekao je papa s prozora Apostolske palače u Vatikanu. "Kako ne reći da i danas živjeti Evanđelje, čak i u mjestima gdje nema progona, zahtijeva veliku cijenu", rekao je Papa. Blagdan svetoga Stjepana, 26. prosinca, državni je prazniku Vatikanu i Italiji, kao i u Hrvatskoj.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko doputovao je u ponedjeljak u iznenadni jednodnevni posjet Iraku, objavila je novinska služba ureda predsjednika u Kijevu. Juščenko, koji je nakon dolaska na vlast naredio povlačenje ukrajinskog kontingenta iz Iraka, trebao bi posjetiti vojnu bazu smještenu u blizini šijitskog grada Kuta, gdje su bili raspoređeni ukrajinski vojnici, i susresti se s iračkim premijerom Ibrahimom Džafarijem, piše u priopćenju. Povlačenje svih 900 ukrajinskih vojnika iz Iraka trebalo bi biti gotovo do 29. prosinca kako bi vojnici mogli dočekati Novu godinu kod kuće. U Iraku će ostati 50 ukrajinskih policajaca radi osposobljavanja tamošnjih policajaca i graničara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙