FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Ulaganja u zatvorski sustav bit će sve veća i veća jer je i broj zatvorenika sve veći i veći, a zatvori su prekapacitirani, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na sastanku s ravnateljima zatvora, kaznionica i odgojnih zavoda. Ministrica je izvijestila da iz godine u godinu raste broj zatvorenika, što ne prate dovoljni smještajni kapaciteti zatvora i kaznionica. Za cijeli zatvorski sustav popunjenost je 121 posto - na splitskom području, primjerice, popunjenost je dosegla 220 posto, u Varaždinu 207 posto, a u Zadru i Bjelovaru oko 150 posto. U odnosu na lani 700 je zatvorenika više. Radi rasterećenja zatvora ministrica predlaže da se prekršitelji zakona osuđeni na zatvorske kazne do tri ili šest mjeseci ubuduće kažnjavaju uvjetnim osudama sa zaštitnim nadzorom ili radom za opće dobro na slobodi, a da se zatvorske kazne izriču za teža kaznena djela.

RISNJAK - Za sljedeću godinu povećali smo naša proračunska sredstva za 22 posto, ali još sam nezadovoljan obradbom muzejske građe, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić na tiskovnoj konferenciji u autobusu koji je danas vozio novinare i djelatnike Ministarstva u Nacionalni park Risnjak. U muzejima postoji više od šest milijuna eksponata pokretne građe, napomenuo je Biškupić dodavši kako u pojedinim muzejima još nije obrađeno oko 50 do 60 posto građe. Glede pitanja sakralne umjetnosti, Biškupić je ocijenio kako pojedine redovničke zajednice ne vode dovoljno brigu o knjižničnoj građi u vlastitim samostanima. Govoreći o uređenju Memorijalnoga centra u Jasenovcu, napomenuo je kako su na novom postavu radili i stručnjaci iz Washingtona, Jeruzalema, Berlina, Auschwitza. U novouređenom postavu jasenovačkoga memorijalnog centra bit će ispisana imena više od osamdeset tisuća žrtava, rekao je Biškupić.

ZAGREB - Spomen-području Jasenovac dodijeljena je čast i povjerenje da bude začetnik stvaranja mreže autentičnih europskih spomen-područja u suradnji s Međunarodnom školom Yad Vashem za podučavanje o holokaustu iz Jeruzalema, priopćeno je danas iz Spomen-područja Jasenovac. U pismu namjere te međunarodne škole iz Jeruzalema ističe se važnost Memorijalnog muzeja i obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovac glede sjećanja na holokaust i genocid, kao i podučavanja budućih generacija o tome. Osim suradnje u stvaranju mreže autentičnih spomen-područja Europe, u pismu iz Yad Vashema istaknuta je namjera da se sa Spomen-područjem Jasenovac uspostavi dugogodišnja suradnja, koja uključuje i pomoć Yad Vashema u osmišljavanju obrazovnog programa i razmjeni stručnjaka.

ZAGREB - Sindikat Porezne uprave Hrvatske održao je danas prosvjed ispred zgrade Ministarstva financija na kojemu se okupilo 30-ak sindikalnih povjerenika nezadovoljnih razinom materijalnih prava zaposlenih u Poreznoj upravi. Predsjednica sindikata Tamara Smokvina rekla je da su plaće službenika u Poreznoj upravi Zakonom o državnim službenicima i namještenicima iz 2001. smanjenje od 15 do 35 posto. Prosječna plaća poreznika barem je 10 posto niža od prosječne plaće u Hrvatskoj, koja je u rujnu iznosila 4.352 kune. Smokvina kaže da su poreznicima, koji svojim radom najviše doprinose prikupljanju novca za Državni proračun, prije dvije godine nametnuti dodatni poslovi koje obavljaju bez odgovarajuće naknade.

ZAGREB - U središnjoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) danas je svečano otvoren modernizirani središnji informatički sustav koji će umreženjem svih službi i ispostava Zavoda omogućiti brže i kvalitetnije pružanje usluga korisnicima. Projekt modernizacije informatičkog sustava HZMO-a vrijedan je 10,5 milijuna kuna, a izvođač radova na opremanju sistemske dvorane u središnjoj službi u Mihanovićevoj ulici je IBM Hrvatska, kazao je danas ravnatelj HZMO-a Mile Rukavina. Uvođenje najmodernije informatičke tehnologije uskoro bi u praksi trebali osjetiti korisnici prava iz mirovinskog osiguranja i dječjeg doplatka, čiji bi se postupak ostvarivanja prava trebao značajno skratiti.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa provelo je nadzor nad obavljanjem poslova sudske uprave u gospićkom Županijskom sudu te utvrdilo niz nepravilnosti i neurednosti u postupanju, posebno jer se u nekim predmetima i nakon proteka više godina ne poduzimaju nikakve radnje, a u nekima nastupaju zastare. Ministarstvo je u izvješću nakon obavljenog nadzora, koji je izvršen 30. studenoga, zaključilo da je uočene nepravilnosti i neurednosti potrebno žurno otkloniti, sudske predmete učinkovito rješavati, što se posebice odnosi na zahtjeve za izuzeće, čije nerješavanje, kažu u Ministarstvu, izravno utječe na ažurnost rada područnih općinskih i samog Županijskog suda.

OSIJEK - Tridesetak bivših radnika črnkovačke Kudeljare u stečaju koji su danas tri sata prosvjedovali pred zgradom županijskog Državnog odvjetništva u Osijeku zbog, kako su kazali, nerješavanja svoga statusa, prekinuli su prosvjed zbog obećanja županijskog državnog odvjetnika Davora Petričevića da će se slučaj riješiti. "Nismo zadovoljni, ni danas nakon prosvjeda, dobivenim obećanjima, no vratili smo se kućama uz najavu da ako se u roku od tri tjedna ne riješi naš problem, krećemo u prosvjed ako treba i godinu dana", rekla je Marija Keler, predstavnica bivših 110 uposlenika Kudeljare koja je od 1996. u stečaju.

ZAGREB - Uvođenje naplate PDV-a na televizijsku pristojbu u bitnom bi onemogućilo redovito poslovanje HRT-a te tu kuću uvelike spriječilo da obavlja svoje javne zadaće, stoji u zajedničkom pismu Društva hrvatskih filmskih redatelja (HDFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) koje je danas upućeno predsjedniku države, predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Vlade. Iako smo često prvi u javnoj kritici programske politike HRT-a, smatramo da ova neodmjerena i neutemeljena mjera ni na koji način ne vodi potrebnim pozitivnim promjenama, već naprotiv, prijeti nepopravljivom destabilizacijom, stoji u pismu.

RIJEKA - Nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom repertoaru HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2004./2005. dodjeljene su na prigodnoj svečanosti u tom kazalištu. Nagrada za najbolju dramsku predstavu u cjelini "Dr. Đuro Rošić" dodijeljena je "Krvavim svatovima", autorskom djelu Damira Zlatara Freya na osnovi teksta F. G. Lorce. Nagradu je preuzeo ravnatelj Hrvatske drame Galiano Pahor. Nagradu "Zlata Nikolić" za najbolje ostvarenu žensku ulogu primila je glumica Olivera Baljak za ulogu Poline u predstavi "Galeb" te za ulogu Erminije u predstavi "Mirisi, zlato i tamjan". Glumac Žarko Radić primio je nagradu "Raniero Brumini" za najbolje ostvarenu mušku ulogu Trigorina u predstavi "Galeb". Posebno priznanje za promicanje suvremene poetike u Talijanskoj drami riječkog HNK dodijeljeno je predstavi "Newyorški maraton" u režiji Neve Rošić.

ZAGREB - Nagrada Hrvatskoga udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) dodijeljena je Mariju Beusanu. Mario Beusan autor je projekta "Hrvatski umjetnički unikatni nakit" kojim se predstavljaju najistaknutiji hrvatski oblikovatelji nakita. Započet je 1997. skupnom izložbom od 13 umjetnika, zatim je uslijedio niz od 17 samostalnih izložaba odabranih umjetnika koji će biti sastavnim dijelom monografije "Hrvatski umjetnički unikatni nakit". Godišnju nagradu ULUPUH-a za najbolju izložbu u proteklih pet godina dobio je Zgraf 9 - Nevena Tudor, Janja Ferić, Tomislav Vlainić, Mila Marina Burger, Vanja Ilić i Milan Štrbac.

ZAGREB - Knjiga Miroslava Tuđmana "Istina o Bosni i Hercegovini" - dokumenti 1991. - '95. donosi, uz opsežniji autorov uvod, i planove, sporazume i izjave o ustavnom ustrojstvu BiH te zemljovide, predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Novinarskom domu. Autor M. Tuđman rekao je kako vjeruje da su knjigom obuhvaćeni svi dokumenti vezani uz tu problematiku osim, možda, tajnih sporazuma za koje se ne zna, pa bez nje nije moguće pravilno interpretirati političke i vojne akcije i rješenja u BiH od 1991. do '95. Knjiga je neophodan priručnik za sve koji se žele baviti tom tematikom, drži Tuđman.

ZAGREB - Ustavni sud danas nije prihvatio prijedlog trgovačkog lanca "Kaufland Hrvatska" za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti potrošača, odnosno njegove odredbe po kojoj trgovac ne smije naplaćivati ambalažu u obliku vrećica ili torbi s logotipima i nazivima proizvođača ili trgovca jer se takva ambalaža smatra promidžbenim sredstvom. "Kaufland", odnosno odvjetnička kuća koja ga zastupa, u prijedlogu navodi da je za nabavku ambalaže morao uložiti vlastita sredstva te da ju stoga ima pravo naplatiti. Od Ustavnog suda traži da ukine spomenutu odredbu kojom se, stoji u prijedlogu, krše Ustavom zajamčene poduzetničke slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙