FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: 2006. rast BDP-a nešto viši od 4 posto, inflacija ispod 3 posto

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB)procjenjuje da će rast BDP-a u idućoj godini biti nešto viši od 4posto, a očekuje i usporavanje inflacije koja bi nakon 3,7 posto uovoj godini u 2006. trebala ponovo pasti ispod 3 posto, istaknuo jeguverener HNB-a Željko Rohatinski na današnjem susretu s novinarima.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da će rast BDP-a u idućoj godini biti nešto viši od 4 posto, a očekuje i usporavanje inflacije koja bi nakon 3,7 posto u ovoj godini u 2006. trebala ponovo pasti ispod 3 posto, istaknuo je guverener HNB-a Željko Rohatinski na današnjem susretu s novinarima.

Savjet HNB-a početkom ovog tjedna usvojio je projekciju monetarne politike za iduću godinu, a u kojoj, kaže guverner, nema bitnih novina.

Dvije su temeljne pretpostavke projekcije. Prva je, kaže Rohatinski, da će mjere HNB-a donijete početkom ovog mjeseca (povećanje stope granične obvezne pričuve, smanjenje stope opće pričuve, te mjere o klasifikaciji plasmana i potencijalnih obveza i o adekvatnosti kapitala) dati rezultata.

Procjenjuje da će te mjere imati utjecaja i na smanjenje plasmana banaka, uključujući i plasmane državi, te da će ta stopa sa 21 posto u ovoj pasti na oko 12 posto u 2006.

Rohatinski ocjenjuje i da će djelovanje tih mjera bitno usporiti rast inozemnog duga, te da će se krajem 2006. on kretati između 82 i 83 posto BDP-a.

Druga pretpostavka projekcije je da će fiskalni deficit biti u planiranom okviru od 3,3 posto BDP-a i u cijelosti se financirati prihodima od privatizacije i financiranjem države na domaćem tržištu.

Guverner središnje banke ističe i kako se procjenjuje da će tečaj u prosjeku ostati na dosadašnjoj razini od 7,4 kune za euro.

Projekcija monetarne politike, kao i dosadašnjih godina, vrlo je detaljno razrađena za prvi kvartal, a za cijelu godinu dan je opći okvir, kazao je Rohatinski.

Odgovarajući na pitanja novinara ocijenio je da su odnosi središnje banke sa Vladom i Ministarstvom financija mnogo bolji nego sredinom godine.

No, odgovara i da to neće utjecati na njegovu ranije najavljenu odluku da se ponovo ne kandidira za guvernera.

"Sve što sam htio i želio o tome sam rekao", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙