FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZADAR - Policijska uprava zadarska priopćila je jutros da je smrt Benkovčanina srpske nacionalnosti Sretka Mlinara nastupila zbog vješanja te da nema tragova koji bi ukazivali na počinjenje kaznenog djela. Obdukcija obavljena jučer u zadarskoj bolnici potvrdila je da je riječ o samoubojstvu, stoji u priopćenju policije. Službenici benkovačke Policijske postaje pronašli su 71-godišnjeg Sretka Mlinara, obješenog u drvarnici njegove kuće, u noći s ponedjeljka na utorak. Mlinar je prije 20-tak dana prijavio da su dvojica nepoznatih počinitelja noću upala u njegov dom, pretukla ga, a zatim i nahuškala psa da ga siluje. Liječnički pregledi i kriminalistička obradba nisu potvrdili Mlinarove tvrdnje. Mlinar je u nekoliko navrata davao naznake da će se ubiti pa je policija u dva navrata angažirala službu hitne pomoći, rekla jučer glasnogovornica zadarske policije Sandra Poljak-Jurinčić.

PULA - Tridesetak hrvatskih branitelja iz pulskog kampa Valovine jutros je blokiralo prometnice prema Središtu za obuku i pješaštvo Hrvatske vojske "Muzil", izražavajući po treći put u posljednjih mjesec i pol nezadovoljstvo nebrigom resornih ministarstava za rješavanje njihova stambenog pitanja. Pedesetak branitelja iz cijele Hrvatske sa svojim obiteljima već 13 godina živi u bungalovima kampa u Valovinama, u Puli, u vrlo lošim uvjetima. Oni traže da im se riješi stambeni problem te reviziju dodjele vojnih stanova. Na današnjem prosvjedu branitelji su pozvali ministra obrane Berislava Rončevića i ministricu branitelja te potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor da odstupe s dužnosti ako nisu sposobni riješiti njihov problem.

OSIJEK - Tridesetak bivših radnika črnkovačke Kudeljare počelo je jutros miran prosvjed pred županijskim Državnim odvjetništvom u Osijeku, nezadovoljni što se od 1996., otkada je Kudeljara u stečaju, ne rješava njihov status te, kako ističu, što su ne svojom krivnjom ostali bez posla i bez ostvarenih prava na otpremninu i mirovinu. Predstavnike bivših zaposlenika Kudeljare primio je županijski državni odvjetnik Davor Petričević, te ih izvijestio kako Državno odvjetništvo sagledava cjelokupnu problematiku vezanu uz imovinsko-pravne odnose Kudeljare u stečaju. Predstavnica bivših zaposlenika Marija Keler izjavila je za Hinu kako od prosvjeda u Osijeku ne će odustati te da su spremni "ostati na ulici skroz dok se njihov status ne riješi".

ZAGREB - General bojnik Dragutin Repinc sastao se danas s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom Josipom Lucićem uoči svoga puta u Pakistan i Indiju gdje će 29. prosinca preuzeti zapovjedništvo nad mirovnom misijom Ujedinjenih naroda UNMOGIP. To je prvi put da jedan časnik hrvatskih oružanih snaga preuzima tako visoku dužnost u UN-ovoj misiji i on je sada najviše rangirani hrvatski državljanin u UN-ovoj hijerarhiji. General Repinc do sada je bio načelnik stožera Kopnene vojske. Ministar obrane Rončević na današnjem ispraćaju generala Repinca rekao je da je za Ministarstvo obrane to imenovanje značajno i da mu je čast ispratiti generala na novu dužnost.

ZAGREB - Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović izjavila je danas da njezin opoziv s te dužnosti, što je zatražio Sindikat trgovine Hrvatske, "nije nikakav problem", ako se tako izjasne nadležna sindikalna tijela. "Ako su problem SSSH funkcije Vesne Dejanović i glavnog tajnika Željka Klausa, onda Savez nema problema", rekla je Dejanović na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu jučerašnjeg zahtjeva Sindikata trgovine za opozivom predsjednice i organiziranjem kongresa SSSH do lipnja iduće godine. Sukob u najvećoj sindikalnoj središnjici izbio je zbog javnih istupa Vesne Dejanović kojima se, nasuprot Sindikatu trgovine, usprotivila zabrani rada nedjeljom.

ZAGREB - U sklopu Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu njemačka vlada donirala je hrvatskoj graničnoj policiji 13 posebno opremljenih terenskih vozila i 30 zaštitnih prsluka, prvenstveno namijenjenih pokretnim nadzornim postrojbama hrvatske granične policije. Veleposlanstvo SR Njemačke priopćilo je danas da će se primopredaja tih vozila, čija vrijednost iznosi više od 600.000 eura, održati 22. prosinca. Njemačka na taj način pruža konkretnu potporu napretku Hrvatske na putu prema EU, a nastavlja se i partnerska suradnja između Njemačke i Hrvatske na području policijske djelatnosti, ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Odlukom Senata zagrebačkog Sveučilišta započeo je postupak izbora novoga rektora tog najstarijeg hrvatskog sveučilišta. Izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu održat će se na zajedničkoj sjednici sveučilišnih tijela, koja će se održati između 27. veljače i 11. ožujka 2006., priopćeno je danas sa zagrebačkog Sveučilišta. Senat je na sjednici 13. prosinca donio odluku o imenovanju Izbornog povjerenstva za provedbu izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu. Prijedlozi za kandidaturu rektora bit će dostavljeni Izbornom povjerenstvu od 2. siječnja do 31. siječnja 2006., nakon čega će se utvrditi ispunjavaju li uvjete propisane Zakonom i Statutom Sveučilišta.

ZAGREB - Međunarodna putujuća arhitektonska izložba "Wonderland", koja od lipnja prošle godine kruži kroz devet europskih zemalja, otvorit će se 13. siječnja u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu. Izložba je krenula iz Austrije, a u Zagreb, na sedmu postaju svojega puta, dolazi pošto je bila postavljena u Bratislavi, Pragu, Berlinu, Amsterdamu, Parizu i Veneciji. U Domu HDLU-a zadržat će se do 24. siječnja. U svakoj od tih zemalja na 11 početnih austrijskih timova izložbi se pridružilo jedanaest timova iz zemlje domaćina. U Zagrebu će tako isječke svojih radova predstaviti 88 arhitektonskih timova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙