FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRUXELLES - U Bruxellesu se u srijedu održava druga faza screeninga za poglavlje slobode kretanja kapitala u sklopu koje će hrvatski pregovarači predvođeni Borisom Vujčićem predstavnicima Europske komisije iznijeti u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području. Prva faza održana je 25. studenoga kada su predstavnici Europske komisije hrvatskim pregovaračima objašnjavali europsko zakonodavstvo za ovo poglavlje. Tada je rečeno da su segmenti u kojima će Hrvatska morati uskladiti svoje zakonodavstvo veća sloboda u kapitalnim transakcijama i stroži nadzor transakcija koje upućuju na pranje novca. Kako je tada izjavio Vujčić, hrvatsko je zakonodavstvo uglavnom usklađeno s europskim direktivama, ali Hrvatska mora više poraditi na provedbi tih zakona.

ISLAMABAD - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u srijedu je nakratko posjetio Pakistan i američke vojnike koji sudjeluju u operacijama spašavanja nakon potresa u kojem je u listopadu poginulo 73.000 ljudi. Rumsfeld je u srijedu rano ujutro stigao u Muzaffarabad, glavni grad pakistanskog Kašmira uništenog u potresu 8. listopada, gdje je posjetio medicinsku postrojbu američke vojske. Nakon toga otišao je u Shinkiari u Sjeverozapadnoj graničnoj pokrajini gdje se sastao s članovima kirurške jedinice američkih marinaca. Američki je ministar na kraju posjetio Islamabad i vojnu bazu Qasim gdje je razgovarao s američkim posadama helikoptera Chinook koje sudjeluju u operacijama spašavanja.

ISLAMABAD - Vođa Al Qaede Osama bin Laden možda više nije sposoban voditi svoju terorističku mrežu, a o njemu se ništa nije čulo gotovo godinu dana, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Donald Rumsfeld. Na putu u Pakistan Rumsfeld je kazao da Bushova administracija, zbog terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i dalje kao svoj primarni cilj doživljava uhićenje Bin Ladena, za kojeg vjeruju da se skriva u planinama uz afganistansko-pakistansku granicu. "Mislim da je zanimljivo da o njemu ništa nismo čuli gotovo godinu dana", rekao je Rumsfeld novinarima. Dodao je kako vjeruje da Bin Laden, ukoliko je živ, većinu vremena provodi izbjegavajući da bude uhićen.

GUATEMALA CITY - Gvatemala, glavna tranzicijska zemlja za trgovinu drogom u SAD-u, treba više američke pomoći kako bi svladala kokainske bande i spriječila ih u stjecanju političke moći, izjavio je tamošnji ministar unutarnjih poslova. Ministar Carlos Vielmann je ustvrdio da su tu srednjoameričku država "napali" mafijaški moćnici, što je usporedio sa situacijom u Kolumbiji osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su vodeći narko karteli objavili rat vladi. "U Gvatemali opažamo sličnosti s događajima u Kolumbiji između 1985. i 1990. kada je vlada počela napadati trgovce drogom, a oni su uzvraćali napadajući dužnosnike i političare, kako bi destabilizirali zemlju i izazvali paniku", izjavio je Vielmann Reutersu.

PEKING - Kina je još jednom suočena s teškim industrijskim zagađenjem, ovaj put u južnoj pokrajini Guangdong gdje se otrovni metal kadmij izlio u rijeku Beijiang koja vodom opskrbljuje sjeverni dio pokrajine, piše u srijedu kineski tisak. Lokalna televizija objavila je izvješće u kojem se poziva milijun stanovnika grada Yingdea da ne piju vodu iz slavine. Oko 100.000 ljudi koji žive uz rijeku Beijiang također je izloženo zagađenju, javlja agencija Xinhua. Kako se doznaje od lokalnih vlasti, zagađenje je uzrokovano izlijevanjem velike količine otpada iz talionice u Shaoguanu, 90 kilometara sjeverno od Yingdea. Opseg kadmija koji se izlio u rijeku Beijiang deset puta je veći od prihvatljive količine i "ozbiljno prijeti" vodi uzvodno, dodaje Xinhua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙