FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bučkovski: Makedonski napori su urodili plodom

SKOPLJE, 17. prosinca 2005. (Hina) - Europska unija je priznalamakedonske napore u provedbi gospodarskih i političkih reformi,izjavio je u subotu makedonski premijer Vlado Bučkovski u svojoj prvojreakciji na vijest da je Makedonija dobila status kandidata za ulazaku EU.
SKOPLJE, 17. prosinca 2005. (Hina) - Europska unija je priznala makedonske napore u provedbi gospodarskih i političkih reformi, izjavio je u subotu makedonski premijer Vlado Bučkovski u svojoj prvoj reakciji na vijest da je Makedonija dobila status kandidata za ulazak u EU.

"Za nas je ovo veliki dan, dobili smo priznanje za sve što smo učinili u proteklom razdoblju. Sada su vrata otvorena i znamo da u EU imamo prijatelje koji znaju cijeniti naša postignuća. Svim građanima Makedonije čestitam na ovom uspjehu", rekao je Bučkovski.

Šefovi država ili vlada 25 zemalja Europske unije (EU) odobrili su u subotu u Bruxellesu Makedoniji status kandidata za članstvo, no datum za otvaranje pristupnih pregovora nisu odredili.

Britanski premijer Tony Blair potvrdio je na konferenciji za novinare nakon završetka summita u ranim jutarnjim satima da je oko Makedonije postignut dogovor.

Summit EU-a bio je posvećen pregovorima oko novog dugoročnog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013., koji su uspješno okončani, a kandidatski status za Makedoniju izravno je ovisio o tom dogovoru.

Europski čelnici pozdravili su "značajan napredak" Makedonije u ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo, ali i poručili da Skoplje mora još mnogo raditi želi li da ga se uzme u obzir za punopravno članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙