FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja stopa inflacije u studenome 3,8 posto

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Stopa inflacije u Hrvatskoj je ustudenome ove godine na godišnjoj razini, u odnosu na isti mjesec2004., iznosila 3,8 posto, što je za 0,3 postotna poena niže nego ulistopadu.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Stopa inflacije u Hrvatskoj je u studenome ove godine na godišnjoj razini, u odnosu na isti mjesec 2004., iznosila 3,8 posto, što je za 0,3 postotna poena niže nego u listopadu.

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenome su u odnosu na listopad u prosjeku bile više za 0,2 posto, dok su u odnosu na studeni 2004. više su za 3,8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Time se godišnja stopa inflacije 'vratila' na razinu one iz rujna, nakon što je u listopadu ove godine na godišnjoj razini, u odnosu na isti mjesec 2004, prešla razinu od četiri posto i iznosila 4,1 posto, što je bila i najviša stopa zabilježena u zadnje više od četiri godine.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda prema namjeni potrošnje, u studenome u odnosu na listopad najviše su porasle cijene odjeće i obuće, za 2,1 posto, te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, za 1,3 posto (zaštićena najamnina i centralno grijanje).

Istodobno su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kao i cijene zdravstva bile više za 0,2 posto, a cijene komunikacija te cijene rekreacije i kulture za 0,1 posto.

Porast cijena u studenome ublažile su cijene prometa (prometna sredstva i goriva), koje su u odnosu na mjesec prije niže za 0,8 posto te cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su također niže za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini pak, u studenom ove u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najviše su povećane cijene zdravstva, za 8,2 posto, goriva i energije, za 5,6 posto (u čemu tekućih goriva za 21,4 posto), potom prehrane i bezalkoholnih pića te stanovanja za po 5 posto.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙