FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronomi uočili zvijezdu nalik Suncu sa svojim planetarnim sustavom

PASADENA, 15. prosinca 2005. (Hina/AP) - Američki astronomi uočili suoko zvijezde slične Suncu omotač sačinjen od krhotina planeta, prostoru kojem možda nastaju planeti slični Zemlji tijekom procesa koji bimogao rasvijetliti tajnu nastanka Sunčeva sustava.
PASADENA, 15. prosinca 2005. (Hina/AP) - Američki astronomi uočili su oko zvijezde slične Suncu omotač sačinjen od krhotina planeta, prostor u kojem možda nastaju planeti slični Zemlji tijekom procesa koji bi mogao rasvijetliti tajnu nastanka Sunčeva sustava.

Čini se da zvijezda, udaljena 137 svjetlosnih godina, ima asteroidni plašt u kojem se sudaraju ostaci nekadašnjih planeta.

Kopneni planeti imaju stjenovitu površinu, za razliku od onih plinovitog sastava.

Znanstvenici procjenjuju da je zvijezda stara oko 30 milijuna godina, slično kao i Sunce oko kojeg su nastali planeti nalik Zemlji.

"Ovo je jedan od vrlo rijetkih svemirskih objekata tog tipa koji nam daje uvid u to kako je naš Sunčev sustav nekoć izgledao", izjavio je Dean Hines sa Instituta za svemirska istraživanja.

Služeći se teleskopom Spitzer, astronomi su u disku izmjerili temperaturu od minus 262 stupnja Fahrenheita, po čemu je on topliji od drugih sličnih diskova. Temperatura površine Sunca je između 5.000 i 7.000 stupnjeva Fahrenheita.

Drugi tim znanstvenika početkom godine otkrio je pomoću Spitzera asteroidni omotač oko zvijezde nalik Suncu stare dvije milijarde godina i udaljene 35 svjetlosnih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙