FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Do sredine iduće godine treba se izraditi mreža carinarnica u Hrvatskoj koja se treba prilagoditi potrebama države i gospodarstva, najavio je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade.

Vlada je, naime, danas odobrila otvaranje carinarnica u Vukovaru i Virovitici.

Otvaranje tih, kao i potrebu nove mreže carinarnica, Šuker objašnjava nizom nelogičnosti u postojećoj mreži, naslijeđenoj iz bivše države, te potrebom suzbijanja šverca i sive ekonomije.

Vlada je danas dala i suglasnost Fondu za regionalni razvitak da raspiše javni natječaj za sufinanciranje infrastrukturnih i gospodarskih projekta u idućoj godini, te odobrila da taj Fond s 428 tisuća kuna pomogne izgradnju vodovodne mreže i vodocrpilišta Gradište.

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o raspodjeli 26,2 milijuna kuna kojima će Hrvatska pomoći obrazovne, kulturne, znanstvene i zdravstvene programe Hrvata u BiH.

Tako će se 14,7 milijuna usmjeriti za kulturne projekte, 10 milijuna za projekte obrazovanja i znanosti, te 1,5 milijuna kuna za projekte u zdravstvu.

Uz odluku o podjeli sredstava za ovu godinu za programe u obrazovanju, kulturi i zdravstvu, Vlada je odlučila osnovati i povjerenstvo koje će raspisati javni natječaj za takve programe u idućoj godini.

U idućih pet godina u Hrvatskoj bi se trebale izgraditi 342 nove svinjogojske farme, najavila je danas Vlada koja je prihvatila Program razvitka svinjogojske proizvodnje.

Na taj bi se način trebalo osigurati da potrebe za svinjskim mesom Hrvatska u cijelosti podmiruje iz vlastite proizvodnje.

Trenutno se iz domaće proizvodnje pokriva oko 80 posto potreba, dok se 20 posto svinjskog mesa uvozi.

Vlada ističe da nudi vrlo povoljne uvjete - kreditne linije preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak na 10 godina, uz dvije godine počeka i kamatu od 4 posto godišnje.

Osim toga, za polovicu uzetog kredita jamčila bi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, a jamstvo za drugu polovicu bila bi hipoteka na farmu.

Uz to, kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Dragan Kovačević, zainteresiranima za nove farme država će bespovratno dati do četvrtine (25 posto) potrebnog iznosa.

Ministarstvo procjenjuje da će za provedbu programa trebati oko 2,2 milijardi kuna, od čega 1,7 milijardi bankovnih kredita, te 505 milijuna za trajna obrtna sredstva. Tomu treba dodati bespovratna sredstva države, a prema nekim procjenama to bi bilo oko 840 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙