FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljene nominacije za 63. dodjelu Zlatnih globusa

BEVERLY HILLS, 13. prosinca 2005. (Hina/AP) - Kaubojska romansa"Brokeback Mountain" osvojila je u utorak sedam nominacija za dodjeluZlatnih globusa, najviše od svih ostalih filmova, među kojima zanajbolju filmsku dramu te nominacije za glumce Heatha Ledgera iMichelle Williams, te redatelja Anga Leeja, čime ujedno postaje glavnikandidat za nominacije za nagrade Oscar američke Akademije filmskihznanosti i umjetnosti.
BEVERLY HILLS, 13. prosinca 2005. (Hina/AP) - Kaubojska romansa "Brokeback Mountain" osvojila je u utorak sedam nominacija za dodjelu Zlatnih globusa, najviše od svih ostalih filmova, među kojima za najbolju filmsku dramu te nominacije za glumce Heatha Ledgera i Michelle Williams, te redatelja Anga Leeja, čime ujedno postaje glavni kandidat za nominacije za nagrade Oscar američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti.

Preostali nominirani u kategoriji najbolje filmske drame su trileri "Brižni vrtlar", "Laku noć i sretno", mafijaška "Povijest nasilja", te drama o nevjeri "Match Point".

Zlatni globusi imaju i odvojene kategorije za mjuzikle ili komedije. Nominirani su kazališna priča "Mrs. Henderson Presents", kostimirana komedija prema Jane Austen "Ponos i predrasude", broadwayski mjuzikl "Producenti", priča o rastavi "The Squid and the Whale", te biografski film o Johnnyju Cashu "Walk the Line".

Nominacije za Globuse najnovije je u nizu priznanja za "Brokeback Mountain", film omiljen među kritičarima koji je već dobio nagrade udruge kritičara u New Yorku, Los Angelesu i Bostonu.

Uz Ledgera, koji tumači obiteljskog čovjeka koji skriva homoseksualnu aferu od obitelji, nominirani za najboljeg dramskog glumca su još Russell Crowe (boksač Jim Braddock u "Cinderella Man"), Philip Seymour Hoffman (pisac Truman Capote u "Capote"), te David Strathairn (novinar Murrow u "Laku noć i sretno"). Peti nominirani je Terrence Howard kao rap pjevač u "Hustle & Flow".

"Laku noć i sretno" drugi je film s najviše nominacija - četiri, zajedno s "Match Point" i "Producentima". "Laku noć" je priskrbio nominaciju za najboljeg redatelja Georgeu Clooneyju, koji je nominiran i za sporednu ulogu u trileru o naftnoj industriji "Syriana".

Utemeljen na kratkoj priči američke spisateljice Annie Proulx, "Brokeback Mountain" dobio je i nominaciju za najbolju sporednu glumicu za Michelle Williams kao Ledgerovu suprugu koja odluči zanemariti njegovu aferu s muškarcem (Jake Gyllenhaal) kako bi obitelj ostala na okupu. Film je osvojio i redateljsku nominaciju za Leeja te dobio nominacije za najbolji scenarij, glazbu i pjesmu.

Globuse dodjeljuje Udruga stranih novinara na radu u Hollywoodu, relativno malena skupina od približno 90 novinara.

Pobjednici Zlatnih globusa bit će objavljeni 16. siječnja, pet dana prije zatvaranja glasovanja za Oscara. Nominacije za Oscara objavit će se 31. siječnja, a dodjela nagrada održat će se 5. ožujka.

Anthony Hopkins primit će nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙