FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđena 14-orica za pokolj na Ovčari

BEOGRAD, 12. prosinca 2005. (Hina) - Specijalni sud za ratne zločine uBeogradu osudio je u ponedjeljak 14 bivših pripadnika srpskihparavojnih postrojbi radi pokolja gotovo 200 hrvatskih ratnihzarobljenika i ranjenika na Ovčari, nakon bitke za Vukovar u studenom1991. godine.
BEOGRAD, 12. prosinca 2005. (Hina) - Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu osudio je u ponedjeljak 14 bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi radi pokolja gotovo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika i ranjenika na Ovčari, nakon bitke za Vukovar u studenom 1991. godine.

Specijalni sud proglasio ih je krivim za pogubljenja najmanje 192 ratna zarobljenika i ranjenika do kojeg je došlo na farmi svinja na Ovčari, na kraju tromjesečne opsade Vukovara koju su poduzeli srpski pobunjenici i postrojbe tadašnje JNA.

Od ukupno 16 optuženih pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe Leva Supoderica, koju je 1991. u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka, njih 14 je osuđeno na kazne u rasponu od pet do 20 godina, dok su dvojica oslobođena u nedostatku dokaza.

Trojici njihovih zapovjednika, optuženih za masakr na Ovčari, u tijeku je suđenje pred haškim tribunalom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙