FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Strategija prevencije razbojstava u novčarskim institucijama

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Zagrebačka policija i HVB Splitskabanka predstavili su danas preventivne mjere kojima se, kako tvrde,mogu smanjiti broj razbojstva u novčarskim institucijama koja su uposljednje vrijeme sve učestalija.
ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Zagrebačka policija i HVB Splitska banka predstavili su danas preventivne mjere kojima se, kako tvrde, mogu smanjiti broj razbojstva u novčarskim institucijama koja su u posljednje vrijeme sve učestalija.

Nova se strategija temelji na tri osnovna cilja - poduzimanju mjera koje će razbojnicima otežati pristup novčarskim institucijama, smanjenju njihove eventualne dobiti i povećanju vjerojatnost nakon zločina budu uhićeni.

Po riječima načelnika u zagrebačkoj policiji Krunoslava Borovca, broj razbojstava u Hrvatskoj u "strmoglavom je rastu" od 2000., odnosno iz godine u godinu je veći i za 50 posto. U prvih deset mjeseci ove godine samo je iz banaka opljačkano više od 7,1 milijun kuna.

Kako bi se takva situacija izmijenila pažnju treba obratiti na niz detalja, ocijenili su predstavnici zaštitara, ističući kako se, osim lokacije novčarskih institucija, njihovih arhitektonskih rješenja, ulaza i izlaza, rasporeda prostorija i puta transporta novca, posebnu pažnju treba posvetiti tehničkoj opremljenosti objekata - video sustavima, protuprovalnim i protuprepadnim sustavima.

Video oprema treba omogućiti što kvalitetniju snimku počinitelja, prema kojoj bi on kasnije mogao biti prepoznat, dok ostali zaštitni sustavi uvijek moraju biti ispravni, a djelatnici educirani za njihovo korištenje.

Među mjerama koje će povećati mogućnost naknadnog uhićenja razbojnika predstavljeni su sustavi za određivanje smjera i lociranje kriminalca te elektrokemijski sustavi za bojanje, odnosno obilježavanje novčanica.

Jedan od takvih "uređaja" je i dimna novčanica ili dimni svežanj koji se aktiviraju radijskim prijemnikom pri izlasku iz banke i pale uložak koji dimom boji novčanice i otkriva lokaciju bjegunca. Takve se mjere već koriste u nekim zemljama i pokazuju dobre rezultate, a razbojnici nakon aktiviranja dimne zavjese u gotovo svim slučajevima odbacuju plijen.

Iako zadovoljni donošenjem zakona o minimalnim zaštitnim mjerama u novčarskim institucijama zaštitari ističu kako bi one trebale biti "optimalne, a ne minimalne" te da bi se trebale određivati za svaki prostor posebno.

Uz predstavnike inicijatora projekta, policije i Splitske banke, predstavljanju Strategije prevencije razbojstava u novčarskim institucijama prisustvovali su predstavnici Hrvatske narodne banke, Ceha zaštitara, Sindikata radnika financijskih institucija i Hrvatske udruge banaka.

Načelnik zagrebačke policije Krešimir Šulc kazao je da je ukupan broj razbojstava u prvih 11 mjeseci ove godine čak nešto manji nego u istom razdoblju 2004. No, ono što posebno zabrinjava policiji, ali i građane, posebna je brutalnost koja u ranijim razbojstvima nije bila prisutna, kazao je Šulc.

Član Uprave HVB Splitske banke Goran Gazivoda rekao je da je ovaj projekt započet još u kolovozu kako bi se povećala sigurnosti komintenata i zaposlenika te njihova imovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙