FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Dude varalice smanjuju rizik od smrti u kolijevci

LONDON , 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američki su liječniciustanovili da bi "dude varalice" mogle smanjiti opasnost od smrti ukolijevci (SIDS) kod djece mlađe od godinu dana, a rezultateistraživanja objavili su u zadnjem broju stručnog časopisa BritishMedical Journal.
LONDON , 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američki su liječnici ustanovili da bi "dude varalice" mogle smanjiti opasnost od smrti u kolijevci (SIDS) kod djece mlađe od godinu dana, a rezultate istraživanja objavili su u zadnjem broju stručnog časopisa British Medical Journal.

U većini slučajeva smrt u kolijevci pogađa novorođenčad u dobi od dva do četiri mjeseca života i uglavnom je riječ o dječacima. Uzrok je još uvijek nepoznat, a liječnici kao moguće razloge navode spavanje djeteta na trbuhu, pušenje roditelja (dijete nikotin prima i kroz kožu) ili stare madrace u kojima se mogu nalaziti neke toksične bakterije.

Dr. De-Kun Li iz grupe Health Management Organization Kaiser Permanente iz sjeverne Kalifornije ustvrdio je da je korištenje dude varalice tijekom spavanja smanjilo postotak smrti u kolijevci kod novorođenčadi za čak 90 posto.

Ranija kampanja poticanja roditelja da stavljaju novorođenčad pri spavanju na leđa, drastično je smanjila smrtnost od SIDS-a, a čini se da bi duda varalica tomu mogla još više doprinijeti.

Znanstvenici iz Kaiser Permanente svoje su zaključke utemeljili na odgovorima majki 185 novorođenčadi koja su umrla od SIDS-a i još 312 beba, među kojima je jedan dio spavao s dudom. U uputama što ih je izdala Američka akademija za pedijatriju, roditeljima se savjetuje da novorođenčad svakako stavljaju da spavaju na leđima te iznosi podatak prema kojemu bi dude varalice mogle pomoći u sprečavanju SIDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙