FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAVIS CUP POKAL U MUZEJU ZA UMJETNST I OBRT

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Veliki pokal Davis Cupa, namijenjennajboljoj teniskoj momčadi na svijetu, stigao je danas zrakoplovom izLondona u Zagrebačku zračnu luku odakle je dopremljen u Muzej zaumjetnost i obrt gdje će biti izložen do finala Davis Cupa idućegodine.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Veliki pokal Davis Cupa, namijenjen najboljoj teniskoj momčadi na svijetu, stigao je danas zrakoplovom iz Londona u Zagrebačku zračnu luku odakle je dopremljen u Muzej za umjetnost i obrt gdje će biti izložen do finala Davis Cupa iduće godine.

Pokal su prošlog vikenda, u finalu najstarijeg momčadskog natjecanja na svijetu u Bratislavi, zaslužili naši teniski mušketiri Ivan Ljubičić i Mario Ančić, a zbog njegove visine (105 cm) i težine (108 kilograma), ostalim sudionicima finala iz pobjedničke momčadi, igračima Goranu Ivaniševiću, Ivi Karloviću, izborniku Nikoli Piliću i predsjedniku Hrvatskog teniskog saveza Radimiru Čačiću, predsjednik Međunarodne teniske federacije (ITF) Franncesco Ricci-Bitti uručio je replike "velike salatare".

O sportskoj vrijednosti ovog Pokala govori činjenica da je Hrvatska tek 12. zemlja koja je u 105 godina ovog natjecanja osvojila Davis Cup, ali je prva zemlja koja je osvojila "salataru" a da nije bila postavljena za nositelja.

Pokal se sastaji od postolja sa tri kata na kojima su složene pločice sa imenima zemalja i igrača osvajača Kupa, a na vrhu je pokal koji je osigruran na 400.000 dolara. Naime, toliki je novac za njegovu izradu 1899. godine izdvojio Dwight Fille Davis, ali danas njegova vrijednost premašuje višemiljunse dolarske iznose.

Davisov pokal bit će smješten u atriju našeg nastarijeg muzeja, kojeg je izgradio Herman Bolle i koji 125. godišnjicu postojanja proslavlja predstavljajući izbor od 777 vrijednih eksponata iz bogatog muzejskog fundusa.

Posjetioci će jedan od najvrednijih sportskih trofeja hrvatskog sporta moći razgledati od 20. prosinca, a po riječima izvršne direktorice Hrvatskog teniskog saveza Marine Mihelić Pokal će biti izložen i na tri velika teniska događaja u našoj zemlji "Zagreb Indoorsu" u siječnju, "Croatia Openu" u Umagu koncem srpnja te na susretu FED Cupa koji će se igrati u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙