FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnokorejski regulator kaznio Microsoft s 32 milijuna dolara

svoju dominaciju na tržištu te mu odredile kaznu u visini32 milijuna dolara i naložile da ponudi alternativnu verziju svojihWindowsa na tržište.
GWACHEON, Južna Koreja, 7. prosinca 2005. (Hina/AP) - Južnokorejske vlasti za zaštitu tržišne utakmice presudile su da je Microsoft zlouporabio svoju dominaciju na tržištu te mu odredile kaznu u visini 32 milijuna dolara i naložile da ponudi alternativnu verziju svojih Windowsa na tržište.

Microsoft je objavio da će se žaliti protiv takve odluke na sudu.

Korejska komisija za slobodnu trgovinu ustanovila je da Microsoftovi postupci vezivanja određenog softvera na Windowse predstavljaju "zloporabu dominantne pozicije i nepoštenu trgovinsku praksu", kazao je predsjedatelj komisije Kang Chul-kyu novinarima.

Takva odluka uslijedila je nakon što je Microsoft uspio postići odvojene nagodbe s kompanijama koje su potom povukle svoje pritužbe koje su dovele do pokretanja istrage. Kompanije su se požalile da je Microsoft prekršio trgovinska pravila kroz vezanje svoga instant messenger softvera na Windowse.

Regulatorne vlasti naredile su Microsoftu da ponudi dvije verzije Windowsa u Južnoj Koreji u razdoblju od 180 dana. Kaznene mjere ostat će na snazi 10 godina, a nakon pet godina Microsoft će imati priliku svake godine tražiti pregled utjecaja tih mjera na promjene u tržišnom okruženju, objavila je korejska komisija.

"Vrlo smo razočarani s odlukom te komisije", kazao je Tom Burt, potpredsjednik Microsofta i zamjenik glavnog savjetnika. "Konačno, uložit ćemo žalbu korejskom sudu da se pobije takva odluka".

Europska unija je u ožujku 2004. naredila Microsoftu da plati 586 milijuna dolara, razmjenjuje informacije s rivalima i ponudi verzije Windowsa bez softvera Media Player. Microsoft je uložio žalbu na tu odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙