FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska prihvaća američke vojnike

BUKUREŠT, 6. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u utorak je posjetila Bukurešt gdje je potpisalasporazum kojim se Sjedinjenim Državama odobrava da razmjeste svojevojnike na četiri stalne vojne lokacije u Rumunjskoj.
BUKUREŠT, 6. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je posjetila Bukurešt gdje je potpisala sporazum kojim se Sjedinjenim Državama odobrava da razmjeste svoje vojnike na četiri stalne vojne lokacije u Rumunjskoj.

"Taj će sporazum uvesti Rumunjsku u usklađenost globalne sigurnosti", kazao je rumunjski predsjednik Traian Basescu na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Condoleezzom Rice.

Američka državna tajnica istaknula je "povijesno" značenje tog sporazuma, ocjenjujući da je Rumunjska "najbolji saveznik" SAD-a u regiji. Ovo je prvi ovakav sporazum koji je Washington potpisao s nekom zemljom s područja istočne Europe, a u te četiri rumunjske baze bit će razmješteno 1.500 američkih vojnika.

"Značajno je da 16 godina nakon pada komunizma u Rumunjskoj možemo potpisati sporazum koji nam omogućuje da u toj zemlji budu raspoređene američke snage", kazala je Rice.

Zračna baza Mihail Kogalniceanu (pored Constante), baza Babadag (jugoistok Rumunjske) te "zone za obuku" Smardan (jug) i Cincu (središnji dio zemlje) su baze koje su uključene u taj sporazum.

Iz Rumunjske je američka državna tajnica otputovala u Ukrajinu gdje bi se trebala sastati s predsjednikom Viktorom Juščenkom, a u srijedu će nastaviti turneju po Europi posjetom Bruxellesu gdje će s ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO-a razgovarati o tajnim letovima CIA-inih zrakoplova u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙