FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji traže oslobađajuće presude za optužene za zločin na Ovčari

BEOGRAD,6. prosinca 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima zaratni zločin na Ovčari, odvjetnici optužene petorice pripadnikaTeritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica",zatražili su u svojim završnim riječima pred Specijalnim sudom zaratne zločine u Beogradu oslobađajuće presude.
BEOGRAD,6. prosinca 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari, odvjetnici optužene petorice pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", zatražili su u svojim završnim riječima pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu oslobađajuće presude.

Trojica odvjetnika koji brane optužene Predraga Milojevića i Predraga Dragojevića, te bivšeg zapovjednika postrojbe "Leva Supoderica" Milana Lančužanina, u svojim su završnim riječima iznijeli zamjerke svjedočenju dvojice svjedoka-pokajnika, tvrdeći da su oni lagali optužujući njihove branjenike za zločin, kako bi sami "izbjegli ogromnu kaznu".

"Ne tražimo milost i oproštaj, jer grijeha ovdje nije bilo. Tražimo pravednu presudu", kazao je odvjetnik Đorđe Kalanj, koji je svoju završnu riječ završio obraćajući se sudskom vijeću: "Nemojte se bojati nevinih, jer njih ovdje nije malo".

Branitelj optuženog Marka Ljuboje, odvjetnik Đorđe Dozet, tražeći također oslobađajuću presudu za svoga branjenika, nekadašnjeg pripadnika "Leve Supoderice", u svojoj se završnoj riječi upitao: "Zašto ovaj sud uopće sudi u ovom postupku, kad je zločin počinjen na teritoriju druge države, počinili su ga građani druge države nad građanima koji nisu državljani Srbije, u ratu u kojem Srbija nije sudjelovala".

I za optuženoga Vuju Zlatara njegov branitelj Vladimir Đorđević zatražio je oslobađajuću presudu, ponavljajući navode Zlatarove obrane da je u vrijeme zločina bio ranjen i na liječenju u Srbiji, te ustvrdivši da Zlatara tereti isključivo jedan od dvojice svjedoka-pokajnika.

Svi branitelji koji su završne riječi iznijeli u utorak, kazali su da je nesporno da je zločin počinjen, kao i da suosjećaju s obiteljima žrtava, ali da - kako su tvrdili - počinitelji zločina nisu njihovi branjenici.

Za sve optužene je, inače, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević zatražio maksimalne zakonske kazne, a zahtjevu su se pridružili i zastupnici obitelji žrtava. Suprotno njima, svi branitelji koji su dosad iznijeli završne riječi, zatražili su oslobađajuće presude za optužene.

Suđenje se nastavlja u srijedu iznošenjem završnih riječi branitelja još petero od ukupno 16 optuženih, nakon čega bi - najvjerojatnije u četvrtak - svoje završne riječi trebali iznijeti i optuženi sami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙