FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kalmeta mornarima čestitao blagdan sv. Nikole

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta danas je čestitao blagdan sv. Nikole,zaštitnika mornara, i Dan pomoraca, istaknuvši da će se u idućojgodini posebna pozornost posvetiti pomorcima.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je čestitao blagdan sv. Nikole, zaštitnika mornara, i Dan pomoraca, istaknuvši da će se u idućoj godini posebna pozornost posvetiti pomorcima.

U skladu s prihvaćenom Predpristupnom pomorskom strategijiom Republike Hrvatske 2006. bit će godina pomoraca, nastavio je ministar Kalmeta, podsjetivši kako je država u prošle dvije godine mnogo ulagala u lučku infrastrukturu i obnovu hrvatske trgovačke mornarice.

Kako je opće poznata činjenica da je čovjek osnovni čimbenik sigurnosti na moru, 2006. ćemo posebnu pozornost posvetiti upravo pomorcima, dodao je Kalmeta, napomenuvši kako je i na ovojesenskoj ministarskoj konferenciji država članica Europske unije u Londonu također velika važnost posvećena pomorcima, s posebnim upozorenjem na alarmantan nedostatak pomoraca Europljana na brodovima država članica EU-a.

Na osnovi hrvatskih iskustava i programa EU-a Ministarstvo će 2006. prvi put stipendirati 40 studenata pomorskih fakulteta i 130 učenika pomorskih škola. Tako želimo promicati vaše odgovorno i cijenjeno zvanje, poručio je ministar Kalmeta pomorcima, najavivši da će iz državnog proračuna biti sufinancirani i troškovi školskog broda za praktično usavršavanje učenika i studenata, budućih pomoraca.

Sada se usklađuje program naobrazbe pomoraca s konvencijom STCW kako budući pomorci ne bi morali pohađati tečajeve i polagati dopunske ispite, napomenuo je Kalmeta. Dodao je kako će uskoro u potpunosti biti provedene odredbe Pomorskog zakonika i nedavno ratificirane konvencije ILO br. 179 kako bismo sve hrvatske pomorce, bez obzira na to pod kojom zastavom plove, uvrstili u hrvatski pravni sustav i osigurali njihovu cjelovitu radno-socijalnu zaštitu.

Čestitavši blagdan zaštitnika sv. Nikole svim pomorcima koji plove pod domaćim i stranim zastavama na svim svjetskim morima, ministar Kalmeta im je zaželio mirno more, sigurnu plovidbu i sretan povratak obiteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙