FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca nezadovoljan najavom smanjenja radničkih prava

SPLIT,14. studenoga 2005.(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske protivi senajavi novih smanjivanja radničkih prava koje uvjetuju Međunarodnimonetarni fond i Svjetska banka, izjavio je na današnjoj konferencijiza novinare potpredsjednik Sindikata pomoraca Antun Malger.
SPLIT,14. studenoga 2005.(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske protivi se najavi novih smanjivanja radničkih prava koje uvjetuju Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Sindikata pomoraca Antun Malger.

Malger je ustvrdio kako se brojna prava pomoraca krše već duže vrijeme, a kao primjer naveo je splitskog brodara SEM marinu koji zapošljava pomorce iz nerazvijenih zemalja s mizernim plaćama, a zbog čega ispaštaju domaći pomorci. Kako je rekao, sve je to utvrdila i inspekcija rada.

Dodao je kako je Sindikat posebno ogorčen ponašanjem poslodavaca koji s pomorcima sklapaju ugovore o radu na određeno vrijeme i to na samo mjesec dana, što znači da ne postoji ni otkazni rok ni otpremnina. Time poslodavci dobivaju poslušne radnike koji su spremni puno toga pretrpjeti kako bi sačuvali radno mjesto, upozorio je.

Potpredsjednik Sindikata pomoraca najavio je kako će do kraja godine objaviti "crnu listu" brodovlasnika koji krše radnička prava, izrabljuju pomorce, varaju državu i zapošljavaju jeftinu radnu snagu iz trećih zemalja.

Sindikat pomoraca ne slaže se ni s izmjenama mirovinskog zakona koji predviđa da radni vijek traje do 68. godine života. "Za pomorce koji su uglavnom izgubili beneficirani radni staž i kojima za rad treba liječnička dozvola to je neprihvatljivo", poručio je Malger.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙