FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje screening za javne nabave

ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska u ponedjeljak nastavlja spostupkom screeninga, dubinske analize usklađenosti s europskimzakonodavstvom, za poglavlje javne nabave.
ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska u ponedjeljak nastavlja s postupkom screeninga, dubinske analize usklađenosti s europskim zakonodavstvom, za poglavlje javne nabave.

Riječ je o prvoj fazi screeninga u kojoj predstavnici Europske komisije objašnjavaju stručnjacima Hrvatske i Turske zakonodavstvo EU-a na tom području. Hrvatska i Turska, s kojima je EU otvorila pregovore isti dan, 3. listopada, zajedno započinju postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije postupak razdvaja. Na drugom, bilateralnom sastanku, koji će se održati 29. studenoga, hrvatski predstavnici prezentirat će u čemu se hrvatsko zakonodavstvo na tom području razlikuje od europskog.

Europska unija ima detaljna pravila koja se odnose na javne nabave, a koja će i Hrvatska trebati usvojiti te uspostaviti specijalizirana tijela zadužena za provedbu tih pravila.

Poglavlje javnih nabava zapravo je dio poglavlja o slobodi kretanja robe, ali je EU neka složenija poglavlja podijelio na više dijelova kako bi se lakše pregovaralo, tako da će Hrvatska i Turska pregovorati o 35 poglavlja acquis communautairea, europske pravne stečevine, dok su zemlje iz prethodnog kruga proširenja pregovore vodile za 31 poglavlje.

Ove godine počet će postupak screeninga za sedam poglavlja, a cijeli proces trebao bi biti završen do rujna sljedeće godine. Screening je već počeo za poglavlja znanosti i istraživanja te obrazovanje i kulturu, a u utorak počinje za tržišno natjecanje.

Pregovori za pojedina poglavlja mogu početi kada se obave screening i postupak usvajanja pregovaračkih pozicija, ne čekajući da se obavi screening za sva poglavlja, kao što je to bio slučaj u prethodnom krugu proširenja.

Svrha screeninga koji provodi Europska komisija s državom kandidatkinjom za članstvo za svako poglavlje acquis communautairea, jest da se utvrdi koje zakonodavne instrumente zemlja kandidat mora usvojiti ili promijeniti kako bi se kao buduća članica mogla pridržavati zakonodavstva Zajednice što je prije moguće nakon pristupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙