FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brigot: Sporni plakat Ottawske konvencije nema veze s Hrvatskom

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Sporni plakat međunarodne kampanjeza zabranu protupješačkih mina (ICBL) izradila je francuska tvrtka skojom ICBL surađuje i nema nikakve veze ni s jednom hrvatskom tvrtkom,rekla je glasnogovornica ICBL-a Sylvie Brigot u petak u Zagrebu nakonzavršetka 6. sastanka država stranaka Ottawske konvencije.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Sporni plakat međunarodne kampanje za zabranu protupješačkih mina (ICBL) izradila je francuska tvrtka s kojom ICBL surađuje i nema nikakve veze ni s jednom hrvatskom tvrtkom, rekla je glasnogovornica ICBL-a Sylvie Brigot u petak u Zagrebu nakon završetka 6. sastanka država stranaka Ottawske konvencije.

Mediji su povezivali hrvatsku tvrtku Maxima, navodno u vlasništvu sina Ivice Račana, supruga savjetnice za protuminsko djelovanje u Ministarstvu vanjskih poslova Dijane Pleštine, s reklamnom kampanjom za 6. sastanak zemalja članica Ottawske konvencije i sa spornim plakatom na kojem se vide trojica amputiraca koji igraju sjedeću odbojku u dresovima reprezentacije Republike Srpske.

Fotografija je djelo australskog fotografa Johna Rodsteda i dio je izložbe "Half Way" (Na pola puta) koja usporedo pokazuje stanje prije desetak godina i danas na područjima zahvaćenim ratom u regiji.

Dijana Pleština zahvalila je svim donatorima, među ostalima i "maloj tvrtki moga posinka", koji su besplatno pomogli u organiziranju konferencije i najavila da će uskoro biti objavljen popis svih donatora.

Sporna fotografija i plakat 6. sastanka, koji je njezin isječak, "nestali su 15 minuta uoči konferencije za novinare", rekla je Pleština i nije znala odgovoriti gdje su.

Vanja Sikirica, predstavnica Norveške narodne pomoći (NPA), neprofitne organizacije koja se u Hrvatskoj bavi protuminskim djelovanjem, a čija je središnjica u Oslu organizirala izložbu fotografija, rekla je svim predstavnicima medija da mogu dobiti fotografiju u digitalnom obliku.

John Rodsted u četvrtak je za Hinu rekao kako je sporna fotografija nastala u ljeto 2005. "u selu kraj Zenice" na međunarodnom turniru u sjedećoj odbojci na kojem su osim predstavnika Republike Srpske sudjelovali i predstavnici Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, a na fotografiji su vidljive i zastave dviju država.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li na zahtjev Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) zbog spornog plakata podnijeti ostavku, Pleština je odgovorila niječno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙