FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvještaj o protuminskom djelovanju za 2005. upozorava na problem financiranja

ZAGREB, 22. studenoga 2005. (Hina) - Financiranje protuminskedjelatnosti dosegnulo je u 2004. rekordnu razinu, ali problemi uodržavanju razine donacija i dalje ostaju, kaže se u izvještaju kojije u utorak bio predstavljen u Zagrebu.
ZAGREB, 22. studenoga 2005. (Hina) - Financiranje protuminske djelatnosti dosegnulo je u 2004. rekordnu razinu, ali problemi u održavanju razine donacija i dalje ostaju, kaže se u izvještaju koji je u utorak bio predstavljen u Zagrebu.

Osim u Zagrebu Međunarodna kampanja za zabranu mina (ICBL) objavila je istodobno u Alžiru te u Medellinu (Kolumbija) izvještaj Landmine Monitor za 2005. u kojem kaže kako je u 2004. za borbu protiv mina osigurano rekordnih 399 miljuna dolara.

No, upozorava ICBL, za velik dio povećanja zaslužan je pad vrijednosti američkoga dolara pa početni podaci za 2005. pokazuju da mnogi donatori imaju problema u održavanju visoke razine potpore.

"Većina zemalja s problemom miniranosti daleko je od završetka posla pa i one i donatori moraju ostati predani želimo li ispuniti obećanje o svijetu bez mina", rekla je Sara Sekkenes, koordinatorica Landmine Monitora za protuminsko djelovanje.

U skladu s Konvencijom o zabrani mina iz 1997., koja ima 147 zemalja članica, minirane zemlje moraju očistiti svoj teritorij u roku od deset godina od pristupanja Konvenciji, a prvi takav rok bit će 2009.

Prema Landmine Monitoru, Hrvatska je s Bosnom i Hercegovinom te još 12 zemalja u skupini koja bi to morala obaviti do 2009., ali "nije na dobrome putu da ispuni tu obvezu".

U nacrtu Programa protuminskoga djelovanja Hrvatske traži se razminiranje 346 četvornih kilometara poznatih minskih polja do 1. ožujka 2009.

"Vlade moraju udvostručiti nastojanja da to učine u postavljenome roku. Država može tražiti i produljenje roka, ali ICBL drži kako onda treba dokazati da je učinjeno sve što se moglo da se to i ostvari, inače to neće biti u skladu s Konvencijom", kazala je Sekkenes.

U sklopu protuminskoga djelovanja važno je, rečeno je na predstavljanju Izvještaja, djelovati na obrazovanju o opasnostima od mina. Takvo obrazovanje u svoje su školske programe uključile 24 zemlje.

U Hrvatskoj tu edukaciju koordinira Hrvatski centar za razminiranje u suradnji s Crvenim križem i Hrvatskom udrugom žrtava mina, a usmjerena je prvenstveno na odrasle jer oni u Hrvatskoj čine najveći postotak minskih žrtava.

U sklopu predstavljanja Landmine Reporta za 2005. godinu u Zagrebu je otvorena i izložba fotografija u Muzejsko-galerijskom prostoru Klovićevi dvori, a riječ je o usporednom prikazu stanja u miniranim dijelovima Bosne i Hercegovine 1996. i 2006. godine.

Zagrebačku izložbu u utorak je posjetio i predsjednik Republike Stipe Mesić koji je izrazio nadu da će izložba pomoći ukazati na veličinu problema onečišćenosti minama na ovim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙