FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Završen 6. sastanak Ottawske konvencije

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Završen je Šesti sastanak zemaljačlanica Ottawske konvencije, na kojem je pohvaljen napredak ostvaren uzadnjih godinu dana i najavljen rad u idućem razdoblju radi ostvarenjaciljeva toga međunarodnog sporazuma, rečeno je na konferenciji zanovinare u petak u Zagrebu.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Završen je Šesti sastanak zemalja članica Ottawske konvencije, na kojem je pohvaljen napredak ostvaren u zadnjih godinu dana i najavljen rad u idućem razdoblju radi ostvarenja ciljeva toga međunarodnog sporazuma, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Zagrebu.

Jody Williams, veleposlanica međunarodne kampanje za zabranu protupješačkih mina (ICBL), koja je 1997. godine za svoju aktivnost nagrađena Nobelovom nagradom za mir, zahvalila je Hrvatskoj na organizaciji konferencije koja se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova.

Savjetnica za protuminsko djelovanje u MVP-u Dijana Pleština naglasila je prioritete u daljnjem radu: univerzalizaciju Ottawske konvencije, privlačenje što većeg broja zemalja da je prihvate, razminiranje kao najskuplji aspekt protuminskog djelovanja, uništavanje zaliha mina, te pomoć žrtvama mina što je najvažniji aspekt rada.

Šef Odjela Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za protuminsko djelovanje u Ženevi Peter Herby rekao je kako je cilj protuminskog djelovanja zauvijek iskorijeniti "jedno od najgorih oružja koje je ljudski um ikada stvorio".

"Protupješačke mine ubiju više civila nego vojnika i nanesu više rana nego što vojni liječnici ikada susretnu", rekao je Herby.

Na 6. sastanku zemalja Ottawske konvencije prvi put održanom u Europi izvan Ženeve sudjelovalo je oko 700 izaslanika iz zemalja sudionica te nevladinih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙