FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pala kanadska liberalna vlada

OTTAWA, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Kanadska liberalna vladapala je u ponedjeljak u parlamentu, čime je okončan njezin 17-mjesečnimandat u velikoj mjeri zasjenjen financijskim skandalom.
OTTAWA, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Kanadska liberalna vlada pala je u ponedjeljak u parlamentu, čime je okončan njezin 17-mjesečni mandat u velikoj mjeri zasjenjen financijskim skandalom.

Premijer Paul Martin posjetit će u utorak guvernerku Michaelle Jean, predstavnicu državne poglavarice kraljice Elizabete, i zatražiti raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora.

Visokopozicionirani izvor izjavio je Reutersu kako će Martin zatražiti da se izbori održe 23. siječnja iduće godine.

Oporbeni zastupnici koji su srušili vladu sa 171 glasom, nasuprot 133, sa zadovoljstvom su primili rezultate glasovanja.

Posljednje ankete govore da je najizvjesnija još jedna manjinska liberalna vlada koja će biti prisiljena zatražiti potporu ostalih stranaka kako bi se održala na vlasti.

Martin je na dužnost stupio u prosincu 2003. godine, no zapao je u teškoće u veljači 2004. nakon otkrića da je ugovore za različita sponzorstva i oglašavanje vrijedne 80 milijuna američkih dolara vlada sklopila s tvrtkama bliskim liberalima.

Upravo zahvaljujući toj aferi izgubio je parlamentarnu većinu na izborima u lipnju 2004. godine.

Oporba kaže da je skandal, još uvijek aktualan u kanadskom političkom životu, glavni razlog za prijevremene izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙