FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Potvrđena kazna bivšem ministru Previtiju

RIM, 2. prosinca 2005. (Hina) - Drugostupanjski sud u Milanu potvrdioje u petak kaznu od pet godina zatvora bivšem ministru obrane izastupniku pokreta Naprijed Italijo, Cesareu Previtiju, zbog korupcijesudaca.
RIM, 2. prosinca 2005. (Hina) - Drugostupanjski sud u Milanu potvrdio je u petak kaznu od pet godina zatvora bivšem ministru obrane i zastupniku pokreta Naprijed Italijo, Cesareu Previtiju, zbog korupcije sudaca.

Istodobno, sud je potvrdio kaznu prvostupanjskog suda i odvjetniku Attiliju Pacificu od četiri godine zatvora, a na sedam s osam godina smanjio je kaznu bivšem čelniku preliminarnog suda u Rimu, Renatu Squillanteu. Riječ o tzv. procesu SME, odnosno privatizaciji prehrambene industrije koju je protuponudom, početkom 90-ih godina, spriječio sadašnji premijer Silvio Berlusconi. Na osnovi tužbe, Previti je preko odvjetnika i računa u Švicarskoj podmitio suca Squilantea kako bi poništio prodaju tvrtke SME, a na osnovi protuponude Berlusconija.

Suci drugostupanjskog suda vijećali su od ponedjeljka i tek su u petak izrekli presudu i praktički potvrdili prvostupanjsku presudu izrečenu 22. studenoga 2003., osim što su za godinu dana smanjili kaznu Squillanteu. Bilo je i drugih optuženih osoba, ali su za korupciju suda (sudac Squillante) kažnjeni samo Previti i Pacifico, a u svezi s 434 tisuća dolara koji su prebačeni s inozemnog računa Silvija Berlusconija u ožujku 1991. na depozit kojemu je imao pristup i sudac Squillante.

Odvjetnik zastupnika Previtija Giorgio Perroni najavio je žalbu Vrhovnom sudu, a za današnju presudu u Milanu je rekao da je "smiješna i nepravedna, te potvrđuje proganjanje kojem je Previti podvrgnut već 10 godina od sudaca u Milanu".

"Nadam se da će ozračje u Rimu (na Vrhovnom sudu) biti drukčije nego u Milanu", rekao je Perroni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙