FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sex Pistols, Black Sabbath, Blondie i Miles Davies u rock'n'roll kući slavnih

LOS ANGELES, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Legendarni punkeri SexPistolsi, pioniri heavy metala Black Sabath, novovalna grupa Blondie ijazz velikan Miles Davis bit će sljedeće godine uvršteni u rock 'n'roll kuću slavnih, objavili su organizatori.
LOS ANGELES, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Legendarni punkeri Sex Pistolsi, pioniri heavy metala Black Sabath, novovalna grupa Blondie i jazz velikan Miles Davis bit će sljedeće godine uvršteni u rock 'n' roll kuću slavnih, objavili su organizatori.

Uz njih, u kuću slavnih 13. ožujka sljedeće godine u New Yorku bit će uvrštena i američka country rock grupa Lynyrd Skynyrd, najpoznatija po pjesmi "Sweet Home Alabama".

Svoj ulazak u kuću slavnih nisu doživjeli Miles Davis, koji je umro od moždanog udara prije 14 godina, basist Pistolsa Sid Vicious, preminuo 1979. godine od prekomjerne količine droge i četvorica članova originalne postave Lynyrd Skynyrda koji su stradali u zrakoplovnoj nesreći 1977.

Ovim izborom nekadašnji zločesti dečki rock 'n' rolla Sex Pistolsi čvrsto su smješteni u glazbeni establišment, više od 25 godina nakon što su zgrozili britansko društvo s nihilističkom "Anarchy in the U.K." i ironičnom "God Save the Queen", koja nije imala baš nikakve veze s britanskom himnom.

"Da mi je 20 godina vjerojatno bi bio poludio zbog ulaska u Kuću slavnih, ali danas znam da je sve to dio igre", rekao je gitarist Pistolsa Steve Jones, danas 50-godišnjak koji radi kao D.J. u Los Angelesu.

Glazbenici stječu uvjete za ulazak u Kuću slavnih 25 godina nakon objave prvog albuma. O nominacijama i konačnom uvrštenju odlučuje oko 700 "rock stručnjaka" iz svijeta.

Sex Pistolsi su dosad bili odbijeni četiri, a Black Sabbath i Lynyrd Skynrd čak sedam puta.

"Bilo je i vrijeme", rekao je bubnjar Black Sabbatha Bill Ward na vijest da je njegova grupa napokon ušla u Kuću slavnih. "Nije me toliko svih ovih godina živciralo što se Black Sabbath preskače, nego što se to iz godine u godinu događalo drugim hard rock i heavy metal bendovima", dodao je.

Jedan od osnivača Black Sabbatha, samozvani "princ tame" Ozzy Osbourne danas je u Americi poznatiji kao tabletomanska glava kaotične obitelji Osbourne u istoimenoj televizijskoj reality seriji nego kao svojedobni predvodnik heavy metala u svijetu. Svojedobno je Kuću slavnih nazvao "nepotrebnom i gerijatrijskom" ustanovom i javno molio da ga se izostavlja iz izbora.

Istu sudbinu nije doživjela grupa Blondie i pjevačica Debbie Harry koji su uvršteni među rock 'n' roll velikane svega koju godinu nakon što su na to stekli pravo.

U Europi nešto manje poznati Lynyrd Skynrd bio je jedan od najvećih američkih bendova 70-ih godina. Ambiciozno su predstavljani kao američki odgovor na Rolling Stonese, ali im je karijeru prekinula tragična zrakoplovna nesreća 1977. godine u kojoj su poginula četvorica članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙