FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana globalna radna skupina za suzbijanje dječjega rada

PEKING, 28. studenog 2005. (Hina) - Na međunarodnom sastanku održanom uponedjeljak u Pekingu dogovoreno je osnivanje radne skupine zasuzbijanje dječjega rada.
PEKING, 28. studenog 2005. (Hina) - Na međunarodnom sastanku održanom u ponedjeljak u Pekingu dogovoreno je osnivanje radne skupine za suzbijanje dječjega rada.

Organizatori sastanka, Međunarodna organizacija rada, UNESCO, UNICEF, Svjetska banka i Globalni prosvjed protiv rada djece, partneri su u radnoj skupini koja će odmah početi s radom, izjavili su dužnosnici.

"Poseban naglasak biti će na sakupljanju inforamcija", rekao je Ad Melkert, izvršni direktor Svjetske banke, na novinskoj konferenciji održanoj nakon okruglog stola o radu djece.

"Nepoznanica je mnogo i valja ih istražiti kako bismo mogli odrediti smjernice za učinkovito djelovanje radne skupine, koja će također nastojati mobilizirati političku volju za borbu protiv izrabljivanja djece", istaknuo je.

U cijelom svijetu gotovo 180 milijuna djece radi u opasnim i često neprihvatljivim uvjetima u kojima je mnogima obrazovanje onemogućeno.

Organizacija nije iznijela podatke za pojedinačne zemlje, no namjerava ih objaviti početkom 2006. kako bi se ustanovilo je li trend zapošljavanje djece u padu ili u porastu.

Melkert je istaknuo kako bi dodatni prihod koji djeca zarade obiteljima kratkotrajno olakšao život, no kako je gledajući dugoročno njihovo izbivanje iz škole siguran recept za dugotrajno siromaštvo.

"Ne spriječimo li rad djece, potičemo siromaštvo", istakao je Melkert. "Samo obrazovanje djece može dovesti do povećanja nacionalnog dohotka i na kraju povećanja prihoda roditelja."

O radu djece u Kini, koja je bila jedan od domaćina okruglog stola, spomenute agencije nisu objavile podatke.

Prodaja djece i žena nacionalni je problem Kine, kao i napuštanje ženske djece do kojeg je došlo nakon uvođenja zakona o planiranju obitelji.

Početkom godine UNESCO je izrazio zabrinutost za kinesku djecu koja rade na opasnim radnim mjestima kao što su rudnici, dodajući kako zakon o radu koji zabranjuje rad djece mlađe od 16 godina nije primjereno proveden.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙