FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Madžarske zbog GMO-a vraćen kukuruz, analize ne potvrđuju GMO

ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Nevladina udruga Osječki zelenipriopćila je danas da je između 22. i 24. studenoga u Hrvatsku izMadžarske vraćeno šest kamiona kukuruza s obrazloženjem da je riječ oGMO kukuruzu, a nadleži iz tvrtke koja je kukuruz izvezla tvrde da jevraćen jedan kamion i da analizom nije utvrđen GMO.
ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Nevladina udruga Osječki zeleni priopćila je danas da je između 22. i 24. studenoga u Hrvatsku iz Madžarske vraćeno šest kamiona kukuruza s obrazloženjem da je riječ o GMO kukuruzu, a nadleži iz tvrtke koja je kukuruz izvezla tvrde da je vraćen jedan kamion i da analizom nije utvrđen GMO.

Kukuruz je nedavno u Madžarsku kao robu za poznatoga naručitelja izvezla tvrtka Agragold d.d, sa sjedištem u Zagrebu.

Osječki zeleni navode da su Madžari kukuruz vratili, uz izvještaj jednog od budimpeštanskih laboratorija, u kojem se navodi kako se u pošiljci nalazi GMO kukuruz. Tvrde da je kukuruz trenutno smješten u skladištu PIK Vinkovci/Agokor, navodno pod nadzorom sanitarne inspekcije, dok se utvrdi istinitost laboratorijskog nalaza.

Direktorica tvrtke Agragold Ljubica Koprivnjak pak tvrdi da je "vraćen jedan kamion kukuruza". Dodaje da je prije izvoza švicarski laboratorij analizirao kukuruz i da je utvrđena neprisutnost GMO-a, a da je analizom uzoraka vraćenog kukuruza u laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) također utvrđeno da GMO-a nema.

Dodala je da su informaciju o sumnji na GMO primili od ugovorenog partnera iz Mađarske i da radi rješavanja spora ugovaraju s njim sastanak.

Voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ Marijan Katalenić u telefonskoj izjavi Hini potvrdio je da analizom GMO nije utvrđen. Objasnio je da nemaju razloga za sumnju da je riječ možda o drugom kukuruzu jer je uzorke na analizu donio granični sanitarni inspektor. Također je potvrdio da je prije izvoza kukuruza u Madžarsku, švicarski laboratorij potvrdio da u njemu nema GMO-a.

Naveo je da ima saznanja da je madžarski laboratorij od tri analizirana uzorka u samo jednom pronašao 0,12 posto GMO-a, a da je donja granica osjetljivosti 0,1 posto.

Trebalo bi provjeriti status tog laboratorija i metode kojima se koristi, jer se radi o vrlo niskim koncentracijama i graničnim vrijednostima, rekao je Katalenić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙