FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drobnjak: Pregovori Hrvatske s EU-om idu u dobrom pravcu

BRUXELLES, 28. studenog 2005. (Hina) - Pregovori Hrvatske s EU-omodvijaju se u dobrom pravcu i dobrom dinamikom, izjavio je uponedjeljak u Bruxellesu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjaknakon međuvladine konferencije o pristupanju između RH i EU.
BRUXELLES, 28. studenog 2005. (Hina) - Pregovori Hrvatske s EU-om odvijaju se u dobrom pravcu i dobrom dinamikom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak nakon međuvladine konferencije o pristupanju između RH i EU.

"Mi smo zadovoljni jer je ova konferencija o pristupanju važan politički signal da se pregovori odvijaju u dobrom pravcu i dobrom dinamikom", kazao je Drobnjak.

Ova međuvladina konferencija o pristupanju, prva nakon otvaranja pregovora, održana je na razini zamjenika voditelja izaslanstava, a Veliku Britaniju, koja trenutačno predsjeda EU-om, predstavljao je veleposlanik te zemlje pri Uniji John Grant. Europsku komisiju predstavljao je direktor Opće uprave za proširenje Fabrizio Barbaso.

Drobnjak je istaknuo da je na ovoj konferenciji potvrđeno kako će se pregovori odvijati temeljem postignuća zemlje koja pregovara i da će brzina pregovora ovisiti u najvećoj mjeri o sposobnosti i spremnosti zemlje kandidata da ispuni sve kriterije.

Europska komisija je, rekao je Drobnjak, podsjetila na obvezu Hrvatske da u potpunosti surađuje s Haškim sudom. "Imperativ uspjeha pregovora je potpuna suradnja s Haškim sudom", rekao je Drobnjak. Na ovoj konferenciji, dodao je, usvojeni su postupci u pregovaranju i organizacija pregovora te program screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za razdoblje do 31. ožujka iduće godine.

Do tada će se, istaknuo je Drobnjak, održati više od polovice screeninga od ukupnog broja poglavlja koliko Hrvatsku očekuje.

Drobnjak je ocijenio da se radi o visokom ritmu screeninga i da bi dubinska analiza usklađenosti zakonodavstva za sva poglavlja trebala biti gotova do jeseni iduće godine.

Prema njegovim riječima, prva izvješća za neko poglavlje - za znanost i istraživanje, te za obrazovanje i kulturu - očekuju se početkom siječnja iduće godine.

Kako je naglasio, ova konferencija o pristupanju održava se prerano, baš zato jer se prvo izvješće o nekom poglavlju za koje je održan eksplanatorni i bilateralni screening očekuje tek početkom iduće godine.

Uobičajeno je da se tijekom predsjedanja jedne zemlje održe najmanje dvije konferencije o pristupanju, jedna na razini ministara i jedna na razini voditelja izaslanstava.

Drobnjak je kazao da je Hrvatska na ovoj konferenciji izrazila nadu da će do kraja austrijskog predsjedavanja EU-om - do kraja lipnja iduće godine - biti spremna otvoriti niz poglavlja. Na međuvladinim konferencijama o pristupanju donosi se odluka o otvaranju ili zatvaranju nekog poglavlja za koje se radi screening.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙