FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poreč: Održan susret Nacionalnog foruma o pristupanju EU

POREČ, 26. studenog 2005. (Hina) - "Budućnost hrvatskog državnogsuvereniteta i nacionalnog identiteta u EU", bila je tema 3. susretaNacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji koji je u subotuodržan u porečkoj Istarskoj sabornici.
POREČ, 26. studenog 2005. (Hina) - "Budućnost hrvatskog državnog suvereniteta i nacionalnog identiteta u EU", bila je tema 3. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji koji je u subotu održan u porečkoj Istarskoj sabornici.

Obraćajući se sudionicima ovog foruma ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović naglasila je kako je svjesna strahovanja u javnosti da će Hrvatska ulaskom u EU "izgubiti suverenost koju smo tek nedavno i krvavo izborili" ali je naglasila da će Hrvatska kao punopravni član EU doći u poziciju da taj suverenitet i nadogradi.

Inicijativa pod nazivom Nacionalni forum o pristupanju EU, koju je pokrenulo MVPEI, ima za cilj postići dobru informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Hrvatske EU te prenijeti javnu raspravu o tim pitanjima i na lokalnu razinu čime bi obuhvatila sve dijelove hrvatskog društva.

Tijekom rasprave državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadranko Antolović istaknuo je kako će s kulturnog aspekta Hrvatska svoj nacionalni identitet lakše sačuvati kao članica EU jer je njena politika upravo usmjerena ka zaštiti kulturnih različitosti.

Istarski župan Ivan Jakovčić je ustvrdio kako se identitet može podijeliti na četiri razine - lokalnu, regionalnu, nacionalnu i europsku a Istra sa svojim prepoznatljivim regionalnim identitetom može po njegovim riječima dati doprinos i hrvatskom odnosno europskom identitetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙