FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na posao se dugo čeka

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) -
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) -

Najveći dio nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, njih gotovo 40 posto, traži posao dulje od dvije godine, a oko 55 posto nezaposlenih pripada u najaktivniju starosnu skupinu, od 25 do 49 godina.

Ti, kao i neki drugi podaci iz Ankete o radnoj snazi koju provodi Državni zavod za statistiku, samo upozoravaju na aktualnost i složenost problema nezaposlenosti u Hrvatskoj, čije rješenje većina analitičara nalazi u povećavanju stopa gospodarskog rasta.

Prema Anketi o radnoj snazi, temeljenoj na metodologiji Međunarodne agencije rada (ILO), u prvom je ovogodišnjem polugodištu u Hrvatskoj bilo 236 tisuća nezaposlenih, dok je na Zavodu za zapošljavanje bilo registrirano 319 tisuća nezaposlenih osoba.

Anketa pak pokazuje da 94.000 anketno nezaposlenih ili njih 40 posto traži posao dulje od dvije godine, dok je daleko najmanja brojna skupina koja traži posao do mjesec dana, njezin je udio 3,5 posto.

Starosna struktura nezaposlenih iz Ankete pokazuje da je čak 54,9 posto u dobnoj skupini od 25 do 49 godina.

Daljnjih 28,4 posto su mlade osobe do 24 godine, a 16,7 posto su nezaposlene osobe starije od 50 godina.

Od ukupno anketno nezaposlenih njih 45 tisuća ili 19,2 posto spremno je preseliti se unutar svoje ili susjedne županije odnosno bilo kamo u Hrvatskoj da bi dobili posao.

Spremnost pak da se odseli u inozemstvo radi dobivanja zaposlenja iskazalo je 6.000 ili 2,4 posto, a više od polovice njih pripada dobnoj skupini od 15 do 29 godina.

Više od polovice ukupno nezaposlenih, 53,4 posto nije se spremno preseliti, no voljni su svaki dan putovati na posao u svojoj ili susjednoj županiji, dok manje od četvrtine želi raditi samo u mjestu stanovanja.

Istodobno, čak 66,7 posto nezaposlenih spremno je na dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju radi nalaženja posla.

Kao minimalnu neto mjesečnu plaću za koju bi prihvatili posao 45,9 posto nezaposlenih očekuje plaću od 2.000 do 3.000 kuna, a gotovo jednak udio očekuje više od 3.000 kuna.

Za nezaposlene osobe vrlo je bitna karakteristika posla koji traže njegovo trajanja. Tako gotovo 80 posto ili 188 tisuća anketno nezaposlenih traži posao na neodređeno vrijeme. No, znatan broj nezaposlenih, njih 37 tisuća ili 15,7 posto kažu da im je svejedno kakav će posao dobiti (samo da ga dobiju).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙